Dříve, než zapálíte svíčku….

Sponzorované odkazy:

Dříve, než zapálíte svíčku….

Mlhavý podzim, adventní čas a nadcházející sváteční vánoční čas mají něco společného, častěji si večer zapálíme svíčku. Věděli jste, že některé svíčky vám kromě navození romantické atmosféry mohou poškodit zdraví?

Některé svíčky nám místo pohody, mohou poškodit zdravíNěkteré svíčky nám místo pohody, mohou poškodit zdraví

V dávných dobách byly svíčky v našich domácnostech nejen zdrojem romantické atmosféry, ale především hlavními zdroji světla. Dnes se svíčky používají hlavně jako dekorace, k provonění vzduchu a pro relaxaci. Většina moderních svíček se vyrábí za použití parafínu, ale dostupné jsou i svíčky z včelího, sójového, či palmového vosku.

Ne všechny svíčky, které koupíte v obchodě, jsou však zdravotně nezávadné, některé se hodí opravdu jenom jako dekorace, protože po zapálení uvolňují do ovzduší potenciálně škodlivé toxiny. Někteří spotřebitelé tomuto tvrzení oponují tím, že z jedné svíčky těch toxinů není tolik, aby mohly ohrozit zdraví.

Jsou svíčky toxické?

Na internetu existuje mnoho článků vysvětlujících nebezpečí hořících svíček. Když odhlédneme od požární bezpečnosti, což by pro většinu dospělých lidí měla být samozřejmost, existují i další nevýhody některých svíček.

Například to, že některé levné svíčky mají knot vyrobený z materiálů, jež obsahují těžké kovy, jako je třeba olovo, které je jak známo karcinogen. Výrobky certifikované v rámci EU by měly být zdravotně nezávadné, avšak u svíček nakoupených na vánočních, v tržnicích a u asijských prodejců, či prostřednictvím internetu z čínských e-shopů, není kontrolována kvalita ani zdravotní nezávadnost. Většina výrobců svíček přestala ve svých svíčkách používat olovo už v 70. letech. Kvůli obavám, že výpary mohou způsobit otravu olovem, zejména u dětí.

Je „vosk“ vyroben z toxických chemikálií?

Většina moderních svíček je vyrobena z parafínového vosku. Tento typ vosku se vyrábí z ropy jako vedlejší produkt při výrobě benzinu. Některé studie tvrdí, že při spalování parafinového vosku se uvolňují potenciálně nebezpečné chemikálie, jako je toluen. Jednalo se však o velmi neprůkaznou teorii, ale pokud se však obáváte možných negativních účinků spalování parafínového vosku na zdraví, můžete zkusit použít svíčky vyrobené z včelího vosku, sójového vosku nebo jiných rostlinných vosků.

Hořící svíčky uvolňují do ovzduší těkavé organické sloučeniny – směs extrémně malých částic, které se mohou dostat do plic. Existují obavy, že delší a opakovaná expozice k těmto částicím může vést k problémům se srdcem a navodit dýchací potíže, například vyvolat astmatický záchvat.

Těkavé organické sloučeniny jsou sloučeniny uhlíku, které se při pokojové teplotě snadno přemění na plyn. Některé tyto sloučeniny se přirozeně vyskytují v květinách a vytvářejí sladkou vůni. Jiné těkavé organické látky, jako je formaldehyd a benzín, mohou potenciálně způsobovat rakovinu.

Pravidelně jsme v každodenním životě vystaveni působení pevných částic a těkavých organických látek. Tyto těkavé organické látky přicházejí ve formě výfukových plynů z automobilů, znečištění z továren a všeho ostatního, co spaluje fosilní paliva.

Pokud svíčky používáte správně v dobře větraném prostoru, je nepravděpodobné, že by měly významný dopad na vaše zdraví. Nadměrné dýchání jakéhokoli druhu kouře však může potenciálně poškodit vaše zdraví. Hořící svíčky vyrobené z parafínu uvolňují saze. Je dobré minimalizovat množství kouře, které dýcháte, zapálením svíček v dobře větrané místnosti a zabráněním průvanu, který může zvýšit množství kouře, které svíčky uvolňují. Zkrácením knotu také docílíte toho, že svíčka bude méně kouřit.

Jsou vonné svíčky toxické?

V dnešní době velmi oblíbené vonné svíčky, mohou uvolňovat těkavé organické sloučeniny, jako je formaldehyd, který také působí jako karcinogen. Pokud se u vás po zapálení vonné svíčky projeví kýchání, rýma, ucpaný nos, či dráždivý kašel, svíčku uhaste, pořádně vyvětrejte a takovou svíčku už nezapalujte a ponechte si ji pouze jako dekoraci.

Jsou jsou na tom sójové svíčky?

Sójové svíčky produkují méně sazí a toxických chemikálií než svíčky vyrobené z parafínu.

Palmový olej

Svíčky z palmového oleje jsou pro zdraví lepší, ale zde je velké proti procedura získávání palmového oleje, plantáže a tisíce životů umírajících zvířat, aby mohl tento průmysl produkující palmový olej prosperovat. Palmový olej nenajdeme pouze ve svíčkách ale ve stovkách potravin, kde by neměl z hlediska zdraví vůbec být.

Při zacházení se svíčkami dodržujte následující rady:

  • Před zapálením svíčky v místnosti důkladně vyvětrejte.
  • Nepalte svíčky v místnosti, kde je průvan.
  • Vždy pod svíčku umístěte podložku z nehořlavého materiálu.
  • Zkraťte knot, pokud je delší než 10 až 15 milimetrů.
  • Místo toho, abyste sfoukli svíčku, ponořte knot do vody.
  • Po uhašení svíčky opět řádně pokoj vyvětrejte.

Které svíčky jsou nejlepší pro vaše zdraví?

Pokud chcete minimalizovat množství částic, které vdechujete, je vaší nejlepší volbou držet se svíček z přírodních materiálů. Kokosový, včelí, sójový a rostlinný vosk, jsou nejlepší volbou. Raději nepoužívejte parfémované svíčky, ani vonné tyčinky. Domácnost stejně nejlépe voní, pokud je řádně uklizená a vyvětraná.

Článek Dříve, než zapálíte svíčku…. byl publikován 8. prosince 2020 v 09.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...