Máte málo prostoru na zahradě, přesto chcete něco pěstovat? Jde to!

Sponzorované odkazy:

Máte málo prostoru na zahradě, přesto chcete něco pěstovat? Jde to!

Stavební pozemky jsou čím dál dražší, a tak není divu, že se zahrádky u domů zmenšují. Rozhodli jste se něco pěstovat a máte málo prostoru? Nevadí. Pěstovat ovoce a zeleninu můžete i jinak než na záhoncích. Třeba v květináčích a kontejnerech.

Má to i své výhody – svůj „záhonek“ snadno přesunete. Ať již vám bude překážet při jiné práci na zahradě, či na terase, anebo pro případ, že se chystají prudké deště, či krupobití. To je super výhoda, že? Navíc zelenina, která na podzim nestihla dozrát, nebude odsouzena k zániku díky krutým mrazům, ale snadno ji přesunete do zimní zahrady, anebo na verandu a dočkáte se tak úrody.

Pěstování zeleniny, bylinek, případně ovoce v květináčích a kontejnerech má také svá úskalí a pravidla, ale je to samozřejmě lepší možnost, než nemít nic. Bylinky na vaření si umístěte do truhlíků za kuchyňské okno, odkud k nim budete mít při přípravě pokrmů snadný přístup. Zeleninu a ovoce v květináčích si můžete rozmístit na volná místa na zahradě. Máte-li opravdu málo místa, použijte závěsné květináče, ve kterých se velmi dobře daří povislým druhům. Třeba jahodám, či borůvkám. Potřebujte maličkatý skleník? Není problém. V obchodním domě Ikea seženete roztomilé skleníčky, ve kterých budete moci předpěstovat sazeničky. Navíc jsou velice hezké, a tak kromě praktické stránky věci, dodají vaší verandě, či pokoji také dekorativní prvek.

Co pěstovat v květináčích a kontejnerech?

Na začátku jara můžete vyset mrkev, červenou řepu, saláty, jarní cibulku. Až se venku trošku oteplí, přijdou na řadu rajčata, pro jejichž výsadbu se hodí chráněné slunné místo. Nesmíme zapomenout na výše zmíněné bylinky, které nejenže hezky vypadají, okoření nám spoustu jídel, ale také pomohou s některými zdravotními problémy. Zkuste vypěstovat třeba voňavý rozmarýn, tymián, mátu, či petržel, která je skvělá na odvodnění organismu.

Později vysázejte mangold, když v srpnu zasadíte salátky, nebudete mít na podzim o zdravou stravu doma nouzi. Ve speciálních kontejnerech můžete pěstovat také houby.

Máte-li větší kontejnery, sázejte do jednoho rostliny, které mají stejné požadavky na zálivku a sluneční svit. Ušetříte si tak spoustu práce. Než pojedete v létě na dovolenou, nezapomeňte se postarat o to, aby rostliny v nádobách nestrádaly, vyrobte si doma samozavlažovací systém, například z PET lahví, návod najdete snadno na internetu.

Článek Máte málo prostoru na zahradě, přesto chcete něco pěstovat? Jde to! byl publikován 13. dubna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...