Naučte děti lásce k přírodě pomocí zahradničení

Sponzorované odkazy:

Naučte děti lásce k přírodě pomocí zahradničení

Jak jsme slíbili v minulém článku, dneska se budeme věnovat tomu, jak přivést děti k lásce k zahradničení, také nezapomeneme na to, jaké má zahradničení benefity pro jejich mentální a fyzický rozvoj. Tak pojďme na to!

V dnešní době se většina dětí nejraději motá kolem techniky a nejrůznějších elektronických gadgetů – od mobilů pro gadgety. Proto každý rodič hledá způsob, jak s dětmi trávit co nejvíce volného času na čerstvém vzduchu venku. A zahradničení je skvělý způsob, jak s dětmi trávit kvalitní čas, v přírodě, navíc je něco naučíte do života. Během zahradničení se uklidní mysl nejen vám, ale i vašim dětem, můžete si povídat o tom, co se během posledního týdnu událo ve škole, s kamarády, také děti poučit o ochraně přírody.

Věděli jste, že je vědecky dokázáno, že lidé, kteří se věnují zahradničení, se dožívají v průměru delšího života. Během zahradničení jste fyzicky aktivní, na čerstvém vzduchu, navíc na sluníčku, takže vám rozhodně nebude chybět tolik důležitý vitamín D.

Děti budou mít odolnější imunitní systém, naučí se trpělivosti. Rostlinky ze semínka nevyrostou přes noc. Děti budou zalévat a každý den sledovat, zda jejich oblíbená rostlinka už roste. Budou vědět, že o rostliny je třeba pečovat každý den, zalévat je, chránit je před mrazem, kroupami, okusem. Přestanou se bát broučků, žížal. Můžete svému dítěti vyhradit jeden speciální záhonek, o který se bude starat samo. Zvolte raději odolné rostliny, které rychle rostou a plodí, uvidíte, že si tak vaše dítě zahradničení zamiluje. Máte-li na zahradě málo prostoru, nechte dítě pěstovat nějaké kytičky, či zeleninu v květináči, případně truhlíku.

Můžete se zahradničení udělat i zábavu. Umístěte do záhonku postavičku trpaslíka, či víly, budou záhonek ochraňovat. Anebo udělejte speciální záhonky pro oblíbená jídla vašeho dítěte? Miluje vaše dítě pizzu? Zasaďte na jeden záhonek rajčata a bazalku, ať si můžete snadno udělat domácí pizzu z těch nejlepších vlastnoručně vypěstovaných surovin!

Náš tip: Máte-li dítek více, mohou soutěžit v tom, komu vyroste ta největší zelenina.

Postavte s dětmi hmyzí hotel, vysázejte okolo divoké květiny a budete moci sledovat život na zahradě. Pomozte i dalším zvířátkům, udělejte pěkně barevnou budku pro ptáčky, vytvořte pítko pro ptáčky a včelky, přilákejte něčím sladkým motýlky k vám na zahradu. Milujete žáby? Udělejte pidi rybníček s vodními květinami, uvidíte, že se k vám brzy žabky nastěhují.

Máte doma malého rozumbradu? Vrhněte se do pěstování bylinek. Vysvětlete, jaké nemoci která bylinka pomáhá léčit. Můžete si pak s dětmi večer uvařit heřmánkový, či mátový čaj. Až se budete doma nudit, můžete vyrábět různé lektvary. Co třeba s dětmi udělat měsíčkovou mastičku, která hojí všechny škrábance, anebo si vyrobte třezalkový olej, který je kouzelný a vozili ho s sebou vojáci na Křížové výpravy.

Článek Naučte děti lásce k přírodě pomocí zahradničení byl publikován 23. dubna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...