V dubnu je třeba začít pracovat na zahradě. Víte jak?

Sponzorované odkazy:

V dubnu je třeba začít pracovat na zahradě. Víte jak?

Pomalu se nám otepluje a je nejvyšší čas najít holínky, popadnout rukavice, vyhrnout si rukávy a začít dřít na zahradě. Berte to jako nadsázku, ale už je nejvyšší čas přiložit ruku k dílu, abyste se v létě mohli kochat svými pěstebními úspěchy.

Vydáte se na zahradu a po zimě je vše zachmuřené, špinavé a nevíte vlastně, kde začít? Nevadí, náš článek vám práci ulehčí. Když budete postupovat podle našich pokynů, brzy budete mít zahrádku zase jako ze žurnálu.

Kde začít?

Nejprve si po zimě zahradu projděte a zkontrolujte škody, zlomené větve, polámaný plot, děravé okapy apod. nepříjemnosti vyřešte hned. Zajděte do kůlny, či garáže, zkontrolujte zahradní vybavení a nářadí, pokud čtete naše články pravidelně, máte jistě vše v pořádku a jediné co bude potřeba, je koupit benzín do sekačky, případně motorové pily. Nářadí musí být v pořádku, udělejte si také zásobu pracovních rukavic, těch není nikdy dost, a pokud už budete v obchodě pro kutily, nezapomeňte do nákupního košíku přihodit pár štětců, barvy a ředidlo, ať můžete natřít po zimě zahradní nábytek, máte-li v plánu jiné projekty – například nátěr střechy, kůlny apod. nejdříve si plochy změřte, ať neplýtváte drahocenným časem opakovanými návštěvami obchodů. Také už můžete pořídit semínka a nejrůznější sazenice, pokud si je nepředpěstová­váte sami.

Udělejte si na záhoncích čisto

A to nejen na těch, kde pěstujete ovoce a zeleninu, ale i v těch pro okrasu. Odstraňte plevel, listí, popadané větvičky, starý nahnilý mulč apod. Plevel neházejte do kompostu, aby se vám nerozmnožil po celé zahradě, ale uložte jej zvlášť.

Postarejte se o stromy a keře

I nyní na jaře můžete lehce prořezat okrasné keře, keříky a rostoucí stromečky, díky tomu budou zdobit svým tvarem po celý rok. Nezapomeňte nůžky důkladně vyčistit, stříháte-li nějak napadený keř, nutností je i desinfekce, abyste si neroznesli chorobu po celé zahradě. Je spousta keřů, které by se na jaře stříhat neměly – třeba šeříky, azalky, vavřín – raději se poraďte s odborníkem, než začnete ve velkém na zahradě řádit jako Střihoruký Edward ze stejnojmenného fil­mu.

Keře, keříky a květiny můžete přihnojit. Před tím je dobré půdu nakypřit, protože je po zimě „udusaná“ a nepřijímá tak snadno živiny. Záhonky si můžete také připravit již nyní. Je jedno, zda se jedná o klasické záhonky, anebo ty vyvýšené. Odstraňte plevel, nakypřete, zryjte půdu, přidejte živiny, uhrabte kovovými hráběmi.

Na začátku jara je také skvělý čas na rozdělení trvalek, ať nerostou v nevzhledných trsech. Nepoškoďte kořínky a přebytečné květiny si můžete povyměňovat se známými, nebo zasadit jinam na zahradu.

Doma si můžete začít pěstovat sazenice, předpěstovat zeleninu apod. Venku je ještě po ránu mráz, ale jen co se oteplí, budete moci sazeničky vysázet ven.

Článek V dubnu je třeba začít pracovat na zahradě. Víte jak? byl publikován 9. dubna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...