Divoké květiny – proč a jak je pěstovat u vás na zahradě?

Sponzorované odkazy:

Divoké květiny – proč a jak je pěstovat u vás na zahradě?

V našich článcích jsme si již psali o tom, že je důležité v našich zahradách nabídnout prostor včelkám, motýlům a dalším přirozeným obyvatelům našich luk. Spousta lidí se již inspirovala a alespoň kousek zahrádky nechávají „ladem“ pro nejrůznější návštěvníky. A to je moc dobře. I velká města odpouští od pečlivě sestříhaných trávníků a vysazují divoké květiny, aby alespoň takto přilákala do města život.

Je-li vám líto mít na takovém místě pouze přerostlou trávu a zbytečně čekáte, než se tam objeví kopretiny a modré zvonečky, můžete přírodě trošku pomoci a původní divoké květiny na svou zahradu vysadit. Nebojte, není to žádná vyšší dívčí, stačí koupit ta správná semínka. Opylující hmyz vám za takovou snahu bude opravdu vděčný. Nezapomeňte v blízkosti své „pidilouky“ umístit alespoň malou nádobu, pítko a místo, kde si bude moci hmyz odpočinout, třeba nějaký ozdobný kámen, anebo jim s dětmi vyrobte ve volném času hmyzí domeček.

Nemusíte půdu pro výsadbu složitě připravovat a rýt, divoké letničky a trvalky mají výhodu, že se snadno uchytí. Zasaďte třeba divoký mák, zvonky, srdcovku, dřín, kopretiny, náprstník, chřest, měsíčnici, kohoutek, sléz, šalvěj, chrpu, oman, či máčku. Uvidíte, že se vám připomenou dětská léta, když jste s kamarády běhali bosí po louce.

Chcete-li takové divoké zahrádce dodat trochu vzhledu, sázejte vyšší, střední a nízké divoké květiny v určitém pořadí, aby byla divoká zahrádka nejen krásně barevná, ale také měla nějakou texturu. Když nasázíte semínka jedno přes druhé, bude to celé působit příliš chaoticky. Na roh takového kousku zahrádky přidejte nějaký voňavý keř, třeba divoké plané růže, šeřík, či bez. Uvidíte, že budete mít na své zahrádce ty nejkrásnější motýly letos vy.

Kde semínka sehnat? Internetové obchody nabízí semínka divokých květin, dokonce si můžete vybrat ze směsí vhodných do stínu, ale i na slunná stanoviště, snadno si tak pro svou zahradu vyberete ta nejlepší.

Článek Divoké květiny – proč a jak je pěstovat u vás na zahradě? byl publikován 20. dubna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...