Co je skvělé na vlastnoručně vypěstovaných plodinách?

Sponzorované odkazy:

Co je skvělé na vlastnoručně vypěstovaných plodinách?

Po revoluci se naše zahrady a zahrádky měnily na letní koupaliště a letní restaurace. S postupem času, možná i díky zdražování základních druhů ovoce a zeleniny se opět pomalu, ale jistě vracíme k pěstování vlastního ovoce a zeleniny. Jak říkávají naši rodiče: „Alespoň víme, co v tom je.“

Patříte i vy mezi nadšené zahrádkáře, anebo zodpovědné rodiče, kteří tvrdí, že nic nechutná tak dobře, jako vlastnoručně vyrobená přesnídávka od maminky z plodin z vlastní zahrádky?

Byla-li vaše odpověď ano, tak je to velmi dobře. Nemusíte mít zrovna za domem pole, abyste si zvládli vypěstovat dost ovoce a zeleniny. Jak jsme již psali v předešlém článku – i s miminem prostoru si můžete najít způsob, jak pěstovat – i kdyby v květináčích, truhlících, kontejnerech, anebo v závěsných systémech. Na internetu se objevují videa s tipy na tzv. vertikální pěstování – třeba v širokých trubkách – mnohdy mají titkťokoví zahradníci opravdu obří saláty.

Pokud se nechcete vzdát své „ozdobné“ květinové zahrady, i tady je řešení – můžete pěstovat bylinky a zeleninu, která nejen dobře chutná, je plná vytamínů, ale dodá do zahrady také dekorativní prvek. Kouzelné barevné stonky má například mangold, či některé druhy salátů. A co třeba nádherná voňavá levandule, která dodá vůni, barvu, přiláká barevné obyvatele zahrady, navíc vám pořeší problémy s nespavostí, vyčistí pleť a můžete z ní vyrobit božsky osvěžující levandulovou limonádu pro vaše návštěvy?

Nebojte se vůbec propojení užitkové a dekorativní zahrady. Možná si někteří vaši sousedé budou ťukat na čelo, ale ostatně, co je jim do toho, že? Inspirujte se na předzahrádkách našich babiček. Popínavé květiny objímaly pečlivě natřený plot, po otevření zahrádky vás uvítaly pivoňky, ale mohly jste si tu nasbírat petrželku, pažitku a pastiňák, a snadno si uvařit voňavou polévku. Ustřihnout rebarboru a upéct koláč. Anebo si na rohu zahrádky posedět na lavičce pod voňavým bezem, či šeříkem. Ostatně bez i šeřík nejsou jen voňavé ozdoby do zahrady! Šeřík pomáhá léčit respirační onemocnění, skvěle pomáhá sezení pod ním například pro ty, jimž byly vytrhnuty mandle. A rčení „před bezem“ smekni, to sedí jak poklička na hrnec. Nejenže podle pověr chrání domácnost před škodlivými entitami, úderem blesku, ale má vědecky prokazatelné účinky při léčbě viróz, nachlazení, urychluje rekonvalescenci, ale navíc byl zkoumán jako prostředek pro léčbu Covidu s velmi pozitivními výsledky.

Navíc taková symbióza bylinek a plodin má své další výhody. Některé bylinky odpuzují škůdce, kteří by vám jinak těžce vypěstovanou zeleninu napadli. Máte-li terasu, či pergolu a tvrdíte, že nemáte místo na pěstování, tak zkuste použít závěsné květináče a ověsit jimi zábradlí, či plůtek okolo. A místo na pěstování je na světě! Vašim hostům budete moci připravit mojito z čerstvě utržené máty. Děti potěší zmrzlina s jahodami, které mohou viset kolem celé střechy pergoly. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Na skalce nemusí růst jen netřesky, zkuste překvapit a zakomponujte do své květinové zahrady i pár kapust, či fenyklu. Jejich pěkné zbarvení dodá zajímavý prvek, navíc si na nich na konci sezóny s rodinou pochutnáte.

Nezapomeňte do zahradničení zapojit také děti. O důležitosti zahradničení pro děti si povíme v některém z dalších článků, ale vězte, že děti zahradničení milují – a taková baby karotka, kterou si samy vypěstovaly, bude nejsladší zeleninou, kterou kdy jedly.

Článek Co je skvělé na vlastnoručně vypěstovaných plodinách? byl publikován 16. dubna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...