Proč byste měli téměř vždy prát prádlo při nižších teplotách?

Sponzorované odkazy:

Proč byste měli téměř vždy prát prádlo při nižších teplotách?

Co se týče praní prádla, na internetu jsou stovky a tisíce tipů a zaručených rad. Jak odstranit skvrny, jak mít voňavé prádlo, jak čistit pračku, jak nesrazit prádlo v pračce, či sušičce. Jakýkoliv dotaz ohledně praní prádla je na síti zodpovězen stovkami lidí.

Každá maminka chce mít dětičky v čistě vypraném oblečení beze skvrn, stejně tak i bytový textil musí vonět a zářit čistotou. Čisté, vyprané a vyžehlené prádlo je takovou vizitkou každé ženy (i muži perou, takže i muže – čest všem mužům, kteří se nebojí si vyprat).

Z fyzikálního hlediska by mělo platit, že čím vyšší teplotu na praní prádla použijeme, tím méně bakterií, pachů a nečistot na prádle zůstane. V dnešní době to však nemusíte s příliš vysokou teplotou nemusíte přehánět. Existuje spousta prostředků, které slouží na odstranění bakterií i při velice nízkých teplotách. Stejně tak, jak pokročily technologie, pračky perou s vyšší účinností (pokud je nepřeplňujete a nepřetěžujete) a prací prášky jsou vyrobeny tak, že se rozpouští a fungují i při praní na dvacet stupňů celsia. Nemusíte ani trávit hodiny drhnutím skvrn a předmáčením prádla, jako to dělaly chudinky naše maminky.

Vysoké teploty na praní si nechte na praní oblečení a ložního prádla, pokud proděláte nějaké vážné onemocnění, anebo pokud podědíte oblečení pro vaše děťátko a budete jej chtít důkladně vyprat.

Raději šetřete přírodu a vaši peněženku a až budete příště plnit pračku, naprogramujte ji na praní na nižší teplotu. Uvidíte, že při vytahování vypraného prádla neuvidíte zásadní rozdíl. Většina pracích prostředků na trhu má na sobě vyznačeno, pro jaké teploty praní se hodí. Schválně se podívejte na své prací prášky – i sypké prací prášky se již dokáží rozpustit při dvaceti stupních.

Jaké má výhody praní při nízkých teplotách?

Ušetříte na energiích. Jak na elektřině, tak i na vodě. Programy při praní na nižších teplotách navíc trvají obvykle kratší dobu.

Vaše prádlo bude déle vypadat dobře. Praní na nízké teploty neničí barvy, takže nebudete mít vybledlé oblečení.

Budete mít dobrý pocit. Tím, že budete šetřit elektřinu a vodu, zároveň ušetříte životní prostředí.

Článek Proč byste měli téměř vždy prát prádlo při nižších teplotách? byl publikován 30. března 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...