Pořídili jste si dům? A co dál?

Sponzorované odkazy:

Pořídili jste si dům? A co dál?

Po nekonečném obíhání katastru, banky a realitních kanceláří jste se dočkali. Máte v ruce kupní smlouvu a klíče od vysněného domu. Teď už zbývá jen zavolat stěhováky a oběhat úřady a zařídit si změnu adresy.

V novém domě vás čeká spousta práceV novém domě vás čeká spousta práce

První rok v novém domě

Pokud jste si nenajali designéra a nenechali si zařídit interiér a zahradu na míru a nestěhujete se do „hotového“, čeká vás spousta starostí, ale nebojte, budou většinou příjemné. Protože budete budovat svůj domov.

Jakmile za sebou zavřete dveře svého domova a nastěhujete si oblečení a nábytek, v první řadě zajistěte, aby každý člen rodiny měl kde spát, vybalte nejdůležitější dokumenty, jež budete potřebovat k přepsání trvalého pobytu, přihlaste se k odběru plynu a elektřiny, odhlaste je v bývalém bytě. Zkontrolujte, zda jste zařídili vše potřebné při opuštění předchozího bydlení. Ať můžete žít v novém domě v klidu. Opomenutí jedné složenky, nedoplaceného poplatku za svoz komunálního odpadu a podobné libůstky se mohou ozvat za několik let a věřte, že z tisícikorunového opomenutí, to mohou být pořádné sumy.

Drobné úpravy

Pokud jste nekoupili úplně nový dům, vytáhněte nářadí a kritickým okem zkontrolujte svůj nový domov. Opravte kapající kohoutky, utáhněte kliky, namažte panty, vyměňte žárovky. Nezapomeňte na jmenovku na dveře, na zvonek a na poštovní schránku. Máte-li psa, či kočku, projděte zahradu, zkontrolujte plot, aby vám domácí mazlíček neutekl, nebo nemohl sníst něco, co by mu mohlo ublížit. Rodiče dětí by měli zkontrolovat, zda dítě nemůže spadnout na nějaké střepy, do nezabezpečené jímky, kanálu, nebo do bazénu. Nezapomeňte také zaměnit zámek – do vašeho domu měl přístup předchozí majitel, realitní makléři a spousta dalších lidí. Máte-li v domě alarm, změňte kód. A hlavně si svůj nový dům pojistěte!

Vyměňte zámekVyměňte zámek

Plánování

Pokud se chcete zabydlet pomocí vlastních sil a nebude vám pomáhat architekt, či designér, vyhraďte si klidné nedělní odpoledne na „válečnou“ poradu s rodinou. Sedněte si, vezměte do ruky tužku a papír, k ruce si dejte notebook, abyste měli kde čerpat inspiraci a začněte plánovat přeměnu vašeho nového domu na domov.

Poraďte se s dětmi, v jakém stylu by si přály mít zařízený pokojíček, jak by si přály vymalovat. Společně se dohodněte, jakou koupíte sedací soupravu, zda budete mít v obývacím pokoji tapety, či barevné stěny, jestli si pořídíte do nového domu akvárko, či si zařídíte domácí posilovnu. Vyhněte se překotného zařizování a předělávání bez rozmyslu, unavíte se, navíc nepromyšlený nákup nevhodného vybavení a stavebních materiálů leze do peněz. Klidně si udělejte na každý týden plán, kde uvedete, jaké místnosti, či projektu se budete věnovat. Například dětský pokoj uděláte v květnu, ložnici v červnu a obývák zařídíte společnými silami o prázdninách atp.

Plánování je důležité i pro případ, že jste se při nákupu domu vydali z peněz, nákup nového vybavení bude také něco stát a tak si můžete** naplánovat výdaje**, dle jejich priority. Od postelí, přes sedací soupravu, až po novou elektroniku a dekorace. Určitě víte, že nová pračka bude důležitější, než obraz na zeď.

Řekněte známým, ať vám pomohouŘekněte známým, ať vám pomohou

Nebojte se říci si o pomoc

Aby pro vás bydlení nebylo noční můrou a další práce po práci, řekněte si o pomoc. Vaše děti vám mohou podat pomocnou ruku při drobných domácích pracích. Vzpomeňte si, komu jste vy pomáhali se stěhováním, hlídáním dětí, popřípadě malováním. Požádejte rodinu a přátele, ať vám přijedou pomoci. Malování a úklid po něm je vyčerpávající, určitě máte nějakého známého, jež vám pomůže se štukováním, úklidem a drobnými kutilskými pracemi. Ušetří vám to nejen spoustu sil, ale i finančních prostředků.

Nešetřete

Když si koupíte nový dům a pořizujete si nový nábytek, při jeho výběru si dejte na čas a nešetřete. Většinou si plánujeme, že v domě strávíme několik desetiletí a tak dejte přednost kvalitnímu masivnímu nábytku, popřípadě tomu vyrobenému na míru, před levnými řešeními, která vydrží dva tři roky. Nikdo nechce pracovat u psacího stolu, který se nepříjemně viklá a spát na posteli, jež vás vzbudí při každém otočení. Již před nákupem popřemýšlejte, v jakém stylu chcete mít vybavenu danou místnost, aby jednotlivé kousky nábytku tvořily harmonický prostor a jejich barevné provedení mezi sebou ladilo. V tomto případě dvojnásobně platí pravidlo: „Dvakrát měř, jednou řež“. Nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci.

Článek Pořídili jste si dům? A co dál? byl publikován 18. května 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...