Jak si na podzim vylepšit zahradu?

Sponzorované odkazy:

Jak si na podzim vylepšit zahradu?

I když je na podzim na zahradě spousta práce a času bývá obvykle málo, je nyní ideální čas na vylepšení zahrady.

Ať už se jedná o jednoduchý projekt, jako je vytvoření zahradního krmítka, či stavbu nové lavičky, může se do práce zapojit celá rodina. U společné činnosti na čerstvém vzduchu si odpočinete, budete na sebe při pohledu na finální výrobek pyšní a jako rodinu vás to stmelí. Děti se navíc naučí novým věcem a procvičí si motoriku.

Můžete třeba začít budovat vyvýšené záhonky, které na jaře jen osadíte. Před tím, než někam vyvýšený záhonek umístíte, pečlivě si projděte zahradu, vyberte místo, na které dopadá přiměřené množství slunečních paprsků, ale nebude na něj pražit slunce celý den. Také je třeba zajistit, aby bylo kolem záhonku dostatek prostoru, a pohodlně jste kolem něj projeli pomocí sekačky na trávu, nebo například s kolečkem.

Dospodu vyvýšeného záhonku můžete dát větve, kompost, polínka, hnůj či kůru. Kvalitní zemina je drahá a bude stačit, když ji umístíte na vršek záhonku. Rozkládající se kompost a dřevo budou poskytovat postupně přírodní hnojivo, díky přirozenému procesu tlení. Navíc bude v záhonku snadněji proudit vzduch. Při delším dešti, nebo po vydatné zálivce v sobě dřevo na dně vyvýšeného záhonku nasává vodu, kterou postupně uvolní do půdy, až bude sucho. Chybu neuděláte, ani pokud do záhonku nasbíráte žížaly, které vám s kypřením půdy pomohou.

Pokud budete už na podzim chtít vyzkoušet nový záhonek, můžete do něj zasadit třeba česnek, který byste tak jako tak v tomto období sázeli. Česnek má rád neutrální půdu, proto jej nesázejte do příliš kyselé půdy. Měli byste ho sázet ještě před prvními mrazíky. Po zasazení můžete česnek chránit před promrznutím vrstvičkou mulče.

Větve, které vám po výrobě vyvýšeného záhonku zbyly, můžete v klidu přidat do zahradního kompostu. Raději je předem prohlédněte, zda nejsou ničím napadené.

Nemáte-li kompost, můžete si jej založit, stačí na něj koupit kompostér, případně sud, anebo si vyhraďte místečko na zahradě, oploťte jej – v podstatě stejně jako vyvýšený záhonek a budete moci začít kompostovat. Na podzim budete mít spoustu zbytků větví, prořezků, ale i suché trávy a listí, takže se kompost bude velmi hodit. Někdo na výstavbu kompostu používá staré palety, na spodek kompostu můžete také jednu neošetřenou nátěrem položit, alespoň bude do kompostu proudit vzduch a kompost bude lépe fungovat.

Jedle, jedlovec a borovice mají krátkou životnost: Tyto dřeviny používejte pouze na dočasnou hromádku – nevydrží dlouho, když budou konfrontovány s vlhkostí a kyselostí v kompostech. Surový cedr je odolný a přírodní: Pokud chcete postavit dřevěný kompostovací koš s dlouhou životností, surový cedr je přirozeně odolný vůči hnilobě. Silné oleje zabraňují rychlému rozpadu cedru a brání hmyzu, aby se svačil na jeho vláknech. To je důvod, proč cedrové kompostovací nádoby nepotřebují žádné tmely ani ošetření. Cedr také zvětrává do světle stříbrošedé, takže splyne s okolní krajinou.

Jakmile si vyberete materiály, najděte svůj koš v oblasti, ke které se snadno dostanete pomocí kolečka. Navrstvěte podzimní listí, posekanou trávu, odpad ze dvora a kuchyňské zbytky a pravidelně promíchávejte, abyste urychlili rozklad. Na dno kompostu se hodí seno a přebytky slámy. Nikdy do kompostu nedávejte větve a listí z ořešáku, vavřínu a eukalyptu, protože byste si mohli díky tomu, že jsou toxické, některé rostliny na zahradě zahubit.

Článek Jak si na podzim vylepšit zahradu? byl publikován 25. října 2022 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...