Kompost na podzim

Sponzorované odkazy:

Kompost na podzim

Kompostování se v posledních letech dostalo do centra pozornosti zkušených i začínajících zahradníků. Díky tomu, že se většina z nás začala zajímat o udržitelný životní styl, díky kompostu se můžeme zbavit přebytků z kuchyně elegantnějším způsobem, než je vyhazovat do popelnice. A navíc, časem budou užitečné.

Podzim je ta pravá doba, kdy si můžeme kompost založit, či jej zkontrolovat, přeházet a postarat se, aby přirozené procesy v něm probíhající, pokračovaly i v zimě a my jej mohli na jaře použít na záhonky.

Klíčem k úspěšnému kompostování je udržení rovnováhy mezi uhlíkem a dusíkem v kompostu. Zdravá hromada kompostu by měla obsahovat asi dvě třetiny uhlíkových (hnědých) materiálů a jednu třetinu dusíkatých (zelených) materiálů. Materiály bohaté na uhlík poskytují provzdušňování pro urychlení procesu kompostování, eliminují nepříjemné pachy a pomáhají produkovat lehký, nadýchaný finální kompost.

Většina z nás má přebytek materiálu, který je bohatý na dusík. Během roku se málokdy dostanou do kompostu uhlíkaté zbytky. Poměr v kompostu by tak byl přesně opačný. Proto se snažte, aby ve vašem kompostu byl dokonalý poměr a sežeňte si více uhlíkatého „odpadu“ do kompostu.

Na podzim to může být snadné, do kompostu přidáte trávu z posledního sekání, shrabané větvičky a listí. Listí je pro kompost nejcennějším materiálem. Je bohaté na uhlík, přitom se snadno kompostuje. Čerstvá posečená tráva je bohatá na dusík a slouží jako aktivátor kompostu. Posekanou trávu přidávejte do kompostu v tenkých vrstvách. Poté přidejte dvojnásobný objem listí, aby se vyrovnal poměr uhlík vs. dusík.

Čím více listí do kompostu dáte, tím více dusíkatých zbytků z kuchyně (dusíkatých) tam budete moci vložit. Jen pamatujte na zlaté pravidlo poměru dvě třetiny vs. jedna třetina.

Pozor: Do kompostu nepatří listí a větvičky z nemocných či jinak napadených stromů, jinak si po použití kompostu škůdce roznesete po celé zahradě.

Článek Kompost na podzim byl publikován 1. října 2022 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...