Mýty a pověry v péči o domácnost - 1. díl

Sponzorované odkazy:

Mýty a pověry v péči o domácnost - 1. díl

V domácnosti se každému přihodí, že něco rozlije, anebo zašpiní. Existuje spousta babských rad ohledně úklidu a čisticích prostředků ze spíže. Některé alespoň trochu fungují, jiné spíše uškodí. Jaká je tedy pravda?

VysavačVysavač

Jar na auto

Určitě jste slyšeli, že přípravek na mytí nádobí skvěle hodí na úklid vašeho čtyřkolového miláčka. Je pravda, že skvěle odmašťuje. Prostředek na nádobí však není řešením. Kromě mastnoty totiž odstraní i polymery z laku automobilu, což urychlí rezivění. Místo jaru použijte speciální přípravek na automobily, budete mít jistotu, že nepoškodí lak.

Lak na vlasyLak na vlasy

Lak na vlasy odstraňuje inkoust a stopy po popisovačích

Tento trik fungoval kdysi, kdy laky na vlasy obsahovaly velké množství alkoholu. V dnešní době vám spreje, které jej obsahují minimální množství nepomohou. Použijte raději odstraňovač skrvn, nebo chcete-li babskou radu, čistý líh, popřípadě sáhněte do zásob domácí slivovice.

Bílé víno odstraní skvrny od červeného vína

Tuto radu slyšel určitě každý. Použití bílého vína neodstraní skvrny od červeného vína. Navíc je škoda plýtvat dobrým mokem na čištění prádla. Skvrnu odsajte čistým a suchým hadříkem a opatrně na ni nastříkejte trochu peroxidu vodíku. Proces dle potřeby opakujte. Jen dejte pozor, aby látka byla stálobarevná.

Bělidlo si nechte na toaletuBělidlo si nechte na toaletu

Bělidlo

Taky vaše maminka používala obyčejné Savo na bělení prádla, před tím, než jej dala do pračky? Ušetřete si čichové buňky, jsou skvrny, které ani bělidlo nevyčistí. Sice dezinfikuje, ničí choroboplodné zárodky a bělí skvrny, ale neodstraní nečistoty a špínu z oblečení. Navíc bělidlem poškodíte barevné kousky, či sice bílé oblečení, ale vyrobené z hedvábí, či viskózy. To po použití bělidla zežloutne.

Žvýkačka občas nejde odstranit z oblečeníŽvýkačka občas nejde odstranit z oblečení

Žvýkačka

Také jste četla, že žvýkačka lze odstranit pomocí burákového másla, či kokosového oleje? Na tento trik zase rychle zapomeňte! Nefunguje a navíc si přiděláte jednu mastnou skvrnu navíc. Raději oblečení se žvýkačkou dejte do mrazáku, nebude tolik lepit a snadno ji sloupnete.

PrachovkaPrachovka

Prachovka

Tu má doma opravdu každý. Načechranou a připravenou oprášit prach ze všech povrchů a zákoutí. Ale má nevýhodu – rozvíří prach všude kolem. Raději poličky utírejte vlhkým hadříkem, ve kterém prach ulpí a pavučiny povysávejte. V příštím článku vám přineseme druhý díl, který vám poradí, jak zatočit se skvrnami účinněji.

Další tipy a rady, jak odstranit neposlušné skvrny najdete v dalším článku. Máte nějaké svoje osvědčené rady? Podělte se o ně s námi v komentářích!

Článek Mýty a pověry v péči o domácnost - 1. díl byl publikován 22. května 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...