Na kolik stupňů prát, aby bylo prádlo zdravé?

Tagy:  prádlo, praní prádla, pračka, studená voda, horká voda, stupně, prací prostředky

Sponzorované odkazy:

Na kolik stupňů prát, aby bylo prádlo zdravé?

S praní si dnes většina hospodyněk neláme příliš hlavu. Jednoduše veškeré prádlo ,,naládují" do bubnu, nasypou prací prášek, přidají voňavou aviváž, zmáčknou onen zázračný knoflík a už jen několik hodin čekají na výsledek. Zda se tedy prádlo pere tak, jak by mělo, už nikoho nezajímá.

Naše prababičky praly za studena a za pomocí hrubé síly, s čímž se dnešní odborníci ztotožňují. Jiní zase tvrdí, že jakmile prádlo projde pouze studenou vodou, nezbaví se ani nečistot, ale především bakterií. jaký způsob a postup praní prádla je tedy ten správný?

Z 60ti na 40

Není tomu tak dlouho, co se veškeré prádlo běžně převářelo na 60 stupňů Celsia. Povlečení bylo bělostné, vše dokonale čisté a navíc poměrně voňavé. S modernizací se začalo ubírat na teplotě a dokonce i na oděvech se dnes uvádí doporučení, prát na 40 stupňů. Jak to tedy je a proč šla teplota dolů? Důvodem není ani tak výsledek praní, který je prakticky totožný, ale především úspora energie a vody, která je markantní. Díky praní se účty za elektřinu mohou vyšplhat na neuvěřitelné sumy, dnešní pračky myslí za vás a teplotu automaticky snižují, dle potřeby, aniž byste do procesu praní museli zasahovat. Asi proto se již říká inteligentní spotřebiče nové generace, mnohdy jsou totiž opravdu chytřejší, než lidé.

Na kolik stupňů prát?, autor: dodoNa kolik stupňů prát?, autor: dodo

Studená voda místo teplé

Praní na šedesát stupňů bylo, dle výzkumů, také podstatně méně šetrné k textiliím, které díky extrémní teplotě trpěly. Dnešní pračky perou prakticky po celou dobu na studenou vodu a až ke konci procesu přidají na oněch 40 stupňů. Kromě ekonomického hlediska, které je patrné, se také šetří vlákna a prádlo zůstane delší dobu nezničené a vzhledově jako nové. Zatím vidíme samá pozitiva, nicméně jak vyperete prádlo, které je opravdu špinavé a potřebuje zásah?

Buď přidat teplotu nebo chemii

Dokud perete jen lehce zaprášené věci, studená voda bohatě postačí, co ale dělat v případě, že vaše dítě přijde z výtvarné výchovy, kde se terčem jeho zájmu stalo bílé triko? V takovém případě minimum přípravku a studená voda opravdu nepostačí. Varianty existují dvě. Buď přidáte na teplotě, anebo sáhnete po účinném pracím prostředku, který se se skvrnou vypořádá. Výhodou a dobrou zprávou je, že nemusíte nutně zapojit obojí. Odborníci se spíše přiklánějí k variantě studené vody a kvalitního prostředku na praní. Nemusíte vždy zvolit chemický driják, spíše se zaměřte na výrobky z bio kvality, které chrání vlákno a zároveň neničí barvy. Někdy se televizním reklamám vyplatí věřit.

Studená voda je pak ideální pro prádlo jemné, barevné a citlivé, jež byste ideálně měli prát jenom v ruce. Přidat teplotu a ušetřit drahý prostředek pak můžete na bílou a černou barvu a na umělé tkaniny.

Článek Na kolik stupňů prát, aby bylo prádlo zdravé? byl publikován 5. září 2014 v 12.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...