Mýty a pověry v péči o domácnost - 2. díl

Sponzorované odkazy:

Mýty a pověry v péči o domácnost - 2. díl

předchozím článku jsme si prozradili pár základních chyb, které můžete dělat při běžném úklidu domácnosti. Přinášíme vám pokračování seznamu nefunkčních tipů na úklid.

Jak mít uklizený bytJak mít uklizený byt

Jedlá soda

Dle nejrůznějších článků z internetu** ocet a jedlá soda vyčistí vše. A ano, je to pravda. Ale ne smíchané dohromady. Pokud jste dávali na chemii pozor, určitě víte, že **tyto dvě látky se navzájem zneutralizují – z logiky věci kašička z octa a sody nemůže fungovat. Dosáhnete stejného výsledku tím, že povrchy otřete obyčejnou vodou.

Jedlá soda vám pomůže při úkliduJedlá soda vám pomůže při úklidu

Namočení oblečení do soli zabrání vyblednutí

Maminky a babičky vždy namáčely nové kousky oblečení do octa, či do soli, aby se v nich ustálily barvy. Dnes se již používá jiná technika barvení a to, jestli budou barvy stálé a při praní nebudou pouštět, závisí na tom, jak kvalitně bylo oblečení vyrobeno, nikoliv tedy na tom, jestli jste ho před prvním praním namočili.

Voňavé = čisté

Možná si myslíte, že když svěže voní, je to čisté. Nenechte se zlákat prodejci nejrůznějších druhů osvěžovačů vzduchu, textilií a voňavých svíček, či tyčinek. Voňavé spreje za vás neuklidí. Raději doma častěji větrejte a jednou za čas opravdu důkladně ukliďte. Perte častěji přehozy, závěsy, záclony a povlečení. Také častěji dojděte s odpadky.

Kočka a pesKočka a pes

Nehody domácích mazlíčků

Majitelé koček či psů určitě slyšeli, že skvrny po drobných „nehodách“ nejlépe vyčistí za použití octa a prostředku na nádobí. Ani jedna z ingrediencí však není natolik silná, aby odstranila pach moči z koberce, či čalounění. Pokud je to možné, takto označkovaný textil vyperte. V potřebách pro chovatele prodávají speciální přípravky, které tento zápach neutralizují za pomoci enzymů, ne pouze překryjí.

LeštěnkaLeštěnka

Leštidlo na nábytek a podlahy

Lesklé podlahy a nábytek jsou vyhledávané, ale měli byste je leštit šetrně. Většinu novodobého dřevěného nábytku prodávaného v dnešní době nemusíte leštit klasickou leštěnkou. Pokud nábytek pulírujete příliš často a nanášíte další a další vrstvy vosku, či leštěnky, začne vypadat zašle a matně. Místo toho použijte lehce navlhčené švédské utěrky z mikrovlákna.

Čištění tabule pomocí sody

Soda má prý z tabule odstranit nečistoty a obnovit její barvu. Částečky, jež soda obsahuje, ale na porézním povrchu tabule ulpívají, ta je pak lepkavá a přístě jde ještě hůře vyčistit. Použijte raději ocet a vodu ve stejném poměru a poté ji ještě otřete hadříkem namočeným do obyčejné čisté vody a vysušte hadříkem z mikrovlákna.

PračkaPračka

Oblečení vyperte i ve studené vodě

Dnešní prací prostředky a pračky jsou vyráběny tak, aby zvládly vyprat oblečení i při velmi nízkých teplotách, je to dobré pro vaši peněženku i pro přírodu. Jsou však skvrny a bakterie, které musíte vyprat na vyšší teplotu, abyste se jich zbavili. Náš tip: To samé platí i pro myčku – občas ji pusťte na vyšší teplotu. Zejména, pokud je u vás doma někdo nemocný, je třeba nádobí mýt pomocí opravdu horké vody.

Máte nějaké zaručené rady, které pomohou hospodyňkám při údržbě domácnosti? Podělte se o ně s námi v komentářích!

Článek Mýty a pověry v péči o domácnost - 2. díl byl publikován 25. května 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...