Kuchyňské spotřebiče

Tagy:  kuchyňské spotřebiče, myčka nádobí, varné desky, plynové varné desky, indukční varné desky, pečící trouby

Sponzorované odkazy:

Kuchyňské spotřebiče

Základním vybavením každé kuchyně jsou nejrůznější spotřebiče, bez kterých by chod kuchyně nemohl plně fungovat.

Správný postup při výběru

Drtivá většina zákazníků se při pořizování nových kuchyňských spotřebičů řídí především designem. Zaměřit bychom se však měli především na energetickou třídu, kterou daný spotřebič disponuje. Za energeticky nejúspornější výrobky se považují ty, jejichž energetický štítek je opatřen písmeny A+ až A+++. Při výběru kuchyňských spotřebičů musíme mít jasnou představu o tom, kde nebo jak bude spotřebič umístěn. Vybírat můžeme z řady volně, samostatně stojících typů nebo typů, které jsou určeny pro vestavěné umístění.

Myčka nádobí

V řadě českých domácností patří vestavné myčky nádobí k nepostradatelným pomocníkům, které vedle času dokáží oproti ručnímu mytí uspořit i výdaje za spotřebu vody a elektrické energie. Ač se to zdá neuvěřitelné, spotřeba vody během jednoho mycí programu nepřekročí více jak 13 litrů, což by při ručním mytí stejného obsahu nádobí nebylo vůbec možné. Na tuzemském trhu můžeme vybírat ze široké nabídky myček nádobí, které se od sebe liší cenou, velikostí, počtem mycích programů, inteligencí a designem.

Sklokeramické varné desky

Řada domácností dává stále větší přednost sklokeramickým deskám před deskám plynovanými, a to především z důvodu údržby. K výhodám vaření, na tomto typu desky, patří rozehřátí plotýnky pouze na požadovaný průměr velikosti hrnce, prostor v těsné blízkosti zůstává chladný. Moderní typy sklokeramických desek se ovládají pomocí dotekových senzorů, které jsou zpravidla umístěny přímo na desce nebo bočním prostoru. Nevýhodou zůstává nízká míra intenzity regulace teploty, čímž velmi často dochází k přepálení pokrmů.

Indukční varné desky

K velmi moderním, ale podstatně dražším typům varných desek patří desky indukční, jejichž ohřev spočívá pouze v místě, na kterém stojí hrnec. Teplota desky se tedy rozhřeje pouze v místech a přesném průměru dna nádoby, ve které vaříme. Indukční deska funguje pouze v kombinaci s vhodným nádobím, jehož dno obsahuje železo.

Plynové varné desky

K výhodám plynového vaření patří velmi rychlá regulace intenzity teploty, kterou tolik oceňují především šéfkuchaři ve velkých gastronomických provozovnách. K nevýhodám patří náročnější údržba a možnost unikání oxidu dusíku do prostoru místnosti.

Kuchyňské pečící trouby

Trouba patří k základním kuchyňským spotřebičům, která vedle praktické funkce může v mnoha případech splňovat i funkci estetickou. Design dnešních trub podléhá moderním trendům, nese prvky nadčasovosti, elegance, luxusu a vysoké kvality. Nová povrchová úprava z hliníku nebo lakovaného nerezu zaručuje velmi snadnou údržbu a na povrchu se neobjevují otisky prstů. Na tuzemském trhu můžeme vybírat z neuvěřitelné škály různých pečících trub, k základním typům patří:

• automatická trouba – funguje na principu automatického nastavení pečícího programu

• parní trouba – pokrm se peče v páře, při maximální teplotě 100 ºC

• horkovzdušná trouba – disponuje schopností péci vícero pokrmů najednou

• mikrovlná trouba – zpravidla slouží pouze k ohřevu potravin a rozmrazování

Článek Kuchyňské spotřebiče byl publikován 6. dubna 2009 v 13.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...