Víte, co můžete udělat pro prodloužení životnosti vaší myčky?

Sponzorované odkazy:

Víte, co můžete udělat pro prodloužení životnosti vaší myčky?

Spotřebiče do domácnosti jsou čím dál dražší, navíc mám pocit, že vydrží čím dál méně. Dříve pračka vydržela i patnáct let, nyní se vám rozbije týden po konci záruky. Nebudeme se dneska bavit o tom, jestli výrobci do svých spotřebičů montují čidla, která k jejich nefunkčnosti dopomohou. Pojďme si naopak říci, co můžete udělat, aby vám spotřebiče vydržely co možná nejdéle. Konkrétně myčka, protože ta je chudinka dnes a denně zavalena nádobím z vaší kuchyně. A jelikož je neustále v běhu, navíc se jedná o spotřebič, ve kterém pořád proudí voda, měli byste její údržbě věnovat opravdu velkou pozornost.

Péče o myčku začíná už při jejím výběru

Vyberte takovou myčku, která bude odpovídat potřebám vaší rodiny. Nekupujte příliš úzkou, je-li vás doma hodně a navíc denně vaříte. V takovém případě bude myčka neustále v provozu a bude vás rozčilovat neustálé čekání, než domyje nádobí, abyste mohli uklidit kuchyňskou linku. Naopak, máte-li již odrostlé děti a žijete ve dvou, či dokonce single, jíte v zaměstnání, může trvat delší dobu, než zbytečně velkou myčku naplníte, časem zapáchá apod. Mnozí si nevyberou odpovídající spotřebič a pak jsou z myčky frustrovaní. Přitom je myčka jedním z nejlepších vynálezů do domácnosti.

Pamatujete na naše maminky? Celé dopoledne se pachtily s obědem a po společném jídle jim začínala další směna v podobě umývání a utírání nádobí. Takto snadno uklidíte ze stolu, zapnete myčku, trochu poklidíte kuchyň a máte hotovo. Geniální.

Ale jako většina věcí, i myčky nádobí potřebují základní údržbu. Čím lépe se o naše spotřebiče staráme, tím déle budou fungovat co nejlépe. Dodržujte návod k použití, pečlivě nastavte tvrdost vody u vás doma, přečtěte si naše rady a my vám garantujeme, že vaše myčka vám vydrží dlouho.

Pravidelné čištění filtru

V každé myčce najdeme filtr, který brání tomu, aby se zbytky jídla dostaly do choulostivých míst a zadřely třeba čerpadlo, či ucpaly odpad. Nechápu, jak se to stalo, ale nám se dostal sáček od čaje do myčky a provázek se omotal kolem čerpadla, které se nemohlo točit a milá myčka domyla nadobro. O potopě, kterou způsobila raději taktně pomlčím. Proto musíte filtr pravidelně čistit. Filtr vyjměte, omyjte jej pod proudem vody, klidně za použití starého zubního kartáčku (pozor ať citlivé části nepoškodíte). Máte-li pocit, že filtr zapáchá, můžete jej opláchnout octem. Nezapomeňte posléze filtr opravdu pečlivě zacvaknout zpátky. Někdy se pod filtr dostanou drobné nečistoty, které můžete odsát pomocí hadříku. Některé myčky jsou na toto velice citlivé a hned vám nahlásí chybu v odtoku.

Předcházejte vzniku vodního kamene

Máte-li opravdu hodně tvrdou vodu, na přívod vody do myčky namontujte filtr. Podle návodu nastavte správně tvrdost vody ve vaší oblasti. Klidně si zavolejte do místní vodárny, rádi vám poradí, jaká je tvrdost vody. Snadno to také dohledáte na internetu.

Jak vkládáte nádobí do myčky?

Věděli jste, že záleží také na to, jakým způsobem myčku „plníte“? Můžete se rozčilovat, že vám myčka neumyla nádobí pořádně, ale je-li tam ledabyle naházené, nádobí se překrývá, nemůže celý proces mytí fungovat správně. Nádobí rozmístěte tak, aby nejšpinavější povrchy směřovaly ke středu myčky. Hrnce a šálky postavte směrem dolů, aby do nich mohla stříkat voda. Odstraňte zbytky jídla a zbytky obalů. Tyto věci by mohly poškodit nádobí, vytvářet hluk nebo dokonce způsobit poruchu. Nikdy v myčce nemyjte nádobí zašpiněné voskem, či nějakými chemikáliemi, anebo dokonce věci od barev. Sice je asi umyje nejsnadněji, ale nejrůznější chemické látky vám mohou myčku poškodit. Myčku nepřeplňujte, ani zbytečně nepouštějte zbytečně poloprázdnou myčku – budete plýtvat vodou a elektřinou.

Používejte kvalitní prostředky

Na mytí nádobí používejte kvalitní prostředky – to nutně neznamená ty nejdražší. Nikdy do ní nedávejte prostředky, které na to nebyly určené, třeba jar na nádobí, nebo přípravek na podlahu. Mohou zbytečně vypěnit, v lepším případě si vytopíte kuchyň, v tom horším zničíte myčku.

Článek Víte, co můžete udělat pro prodloužení životnosti vaší myčky? byl publikován 8. června 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...