Proč doma (ne)malovat tmavými barvami?

Sponzorované odkazy:

Proč doma (ne)malovat tmavými barvami?

Na začátku léta se obvykle věnujeme zlepšování interiéru, abychom mohli letní prázdniny ve volném čase trávit s našimi dětmi v přírodě a na výletech. V poslední době se v oblasti interiérového designu ani designéři nemohou dohodnout na nějakém dlouhodobějším trendu.

Před třemi čtyřmi lety byly v módě tmavé stěny. Ať již akcentní, či v celé místnosti. S nárůstem obliby tzv. hygge stylu a propojení obydlí s přírodou, se nám vrátily světlé a bílé stěny. Tapetám se také nedávno dalo vale, ovšem pokud si prohlédnete časopisy o bydlení, garantuji vám, že v každém bude fotka interiéru, kde tapety použity jsou.

Název článku napovídá, že se dnes budeme věnovat tomu, zda si v interiéru vymalovat tmavými výraznými barvami, či nikoliv. Konečné rozhodnutí bude samozřejmě na vás, my vám jen sepsali výhody a nevýhody, jaké syté a ne příliš obvyklé stěny přinesou vašemu bydlení.

Máte-li některé místnosti zařízeny v neutrálních barvách s bílými stěnami, jistě jste již přemýšleli nad tím, zda byste se neměli alespoň v jedné místnosti trošku „rozšoupnout“ a její design nesměřovat odvážnějším a zářivějším směrem. Přinejhorším se dají zdi přemalovat, že? Z mé zkušenosti je dynamický nátěr a vkusně zvolený nábytek zajímavým prvkem.

Pro začátek nemusíte volit rovnou tmavě šedou a černou zeď – i když i takové interiéry mohou vypadat dobře. Inspirujte se hloubkou oceánů a zvolte tmavou smaragdovou. Nebo se projděte do lesa a podívejte se, jak skvěle v přírodě vypadá tmavě zelená. Zelená inspirovaná zelenými jehličkami smrčků vypadá velice dobře. Třeba v ložnici, kde zvolíte jako doplněk světle dřevo, bílou, či dokonce růžový dekor na povlečení.

Upřímně se přiznám, když jsem poprvé na Pinterestu viděla tmavě zelenou ložnici, jejíž dominantou byla tmavě zelená postel se semišovým čelem a na ní bylo tmavě zelené povlečení s růžovými květinami, velmi mne to zarazilo. Čím déle jsem se však na obrázek dívala, tím mi přišel zajímavější. Osobně by mě nikdy nenapadla kombinace tmavě zelené a pudrové růžové.

Nemáte-li zelenou rádi, vraťte se ve svých vzpomínkách na dovolenou v Řecku. Námořnická modrá s bílou jsou zde používány nejen na exteriér domů, ale i do jejich interiérů. Tmavě modré zdi vyniknou s bílým nábytkem, ne příliš těžkopádným.

Vzdušnosti prostoru dodá i nábytek na nožkách – volte tedy křesla, komody, ale i sedací soupravu na nožičkách. Bude působit elegantně a sofistikovaně. Nepřehánějte to ani s příliš výraznými polštářky.

Spíše než barvou, snažte se zaujmout texturou. Plátěné bílé polštářky s krajkou, nadýchané chlupaté polštářky, ale i obyčejné bílé sametové, budou vypadat lépe, než kdybyste se snažili doplnit modrobílou kombinaci v místnosti další třetí barvou.

K tomu vám poslouží barevná soška, podnos, abstraktní barevný obraz, či váza. Maličké detaily. Větší plochy nechte modrobílé, aby vynikla krása této jednoduché barevné kombinace.

Foto: Pixabay.com, cz.pinterest.com/pin/759­98312460232291/, i.pinimg.com/o­riginals/eb/33/de/e­b33de2106c7f1b66750074fb­f1aba35.jpg, cz.pinterest.com/pin/151­222499981380947/, cz.pinterest.com/pin/428­545720811117781/, cz.pinterest.com/pin/165­366617560905215/, cz.pinterest.com/pin/265­99454044084049/,

Článek Proč doma (ne)malovat tmavými barvami? byl publikován 4. června 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...