Staráte se o domácí spotřebiče správně?

Tagy:  domácí spotřebiče, domácnost, údržba, pračka, myčka, lednice, mrazák, vysavač

Sponzorované odkazy:

Staráte se o domácí spotřebiče správně?

Každý ve svém bytě a domě potřebuje mít multifunkční domácí spotřebiče, které usnadní nejenom vaření, ale celkových chod domácnosti. Děti i partnerství vám kromě radostí přináší také spoustu strastí a k nim se váže právě ona starost o všechny okolo vás. Praní, žehlení, uklízení, mytí nádobí a mnoho dalších aktivit jsou nedílnou součástí každodenního života a kdybyste na vše byli sami, pravděpodobně byste nemohli dělat nic jiného. Domácí spotřebiče jsou zkrátka pravou rukou každé ženy a v 21. století bez nich jednoduše nelze fungovat. Ovšem i ty nejlepší stroje vlivem častého používání a postupem času ztrácejí svoji hodnotu a funkčnost. Jejich životnost lze ale rapidně prodloužit, pokud o ně budete svědomitě pečovat.

Pračka

Pračka není lacinou záležitostí, proto byste měli dbát na to, aby vám vydržela opravdu dlouhé roky a přitom byla stále plně funkční. Jakmile vám pračka dopere a vy z jejích útrob vyndáte veškeré prádlo, vytřete těsnění a záhyby hadříkem a nechejte otevřená dvířka, dokud pračka dokonale nevyschne. Pokud byste ji uzavřeli a nevyčistili, zbytky prášku a vody by uvnitř hnili, což rozhodně nechcete dopustit. Pravidelně také vymývejte zásobník na prášek a aviváž, který by se neustálým přidáváním prostředků na praní mohl ucpat a pračku lidově řečeno zavařit.

Autor: Andrew KelsallAutor: Andrew Kelsall

Myčka

Obdobnou funkci jako pračka má v domácnostech i myčka. Ta sice není tolik obvyklá, nicméně dnes si již málo kdo dokáže představit život bez myčky na nádobí. Stejně tak, jako buben pračky zachytává nejrůznější nečistoty a vlákna z oblečení, myčka absorbuje špínu, zbytky jídel a především tuky, které se zachytávají na stěnách trubek. Ty se mohou po čase ucpat a myčka bude zapáchat a velmi špatně mýt. Pro všechny případy si proto obstarejte přípravky na čištění myčky v podobě kapslí, které dezinfikují a rozpouští veškeré nečistoty uvnitř. Myčka tak bude mýt po dlouhé roky a stále bude skvěle pracovat, jako by byla právě zakoupena.

Lednice a mrazák

Dříve jste museli lednice i mrazáky jednou za čas odmrazovat, neboť neplnily svoji funkci stoprocentně. Dnes již tyto domácí spotřebiče mají vlast no frost, díky které se nezamrazují a tím pracují přesně podle návodu. To ovšem neznamená, že se o ně nemusíte vůbec starat. Jednou měsíčně je dobré lednici i mrazák vypnout, vyndat všechny zásoby a pomocí octové nebo citronové vody umýt veškerý vnitřek, včetně záhybů. Zbavíte se tak nečistot a lednici přirozeně dezinfikujete. Vyhněte se chemickým přípravkům, jejichž zbytky by mohly nasát potraviny, které by se pak staly velmi nebezpečné.

Vysavače

Dnešní vysavače působí téměř jako bezúdržbové, nicméně ani v tomto případě tomu tak není. Vysavač do svých útrob absorbuje veliké množství prachu a jiných nečistot a i když pravidelně vyměňujete sáčky nebo obsah vysypete do koše či vylijete do záchodu, vysavač má také filtr, který se může ucpat a zavařit motor vysavače. Filtr proto jednou za rok kompletně vyměňte a vysavač bude fungovat jako zbrusu nový.

Článek Staráte se o domácí spotřebiče správně? byl publikován 22. května 2016 v 12.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...