Než začnete stavět, myslete na terénní úpravy

Sponzorované odkazy:

Než začnete stavět, myslete na terénní úpravy

Než začnete stavět nový dům, dobře si promyslete, na jakém místě vašeho pozemku bude stát. Budete mít dostatek místa na dům, garáž, rovnou plochu na bazén, pergolu, ale i pro vaše záhonky?

Pečlivě zvažte, kde dům postavítePečlivě zvažte, kde dům postavíte

Při stavbě se na pozemku bude pohybovat těžká technika, a pokud máte na pozemku svah, či kopeček, který máte v plánu jednou srovnat, udělejte to, dokud se u vás bude stavět. Nejenže, když pak dům dostavíte, bagr by vám znovu zničil trávník, ale když dům oplotíte, bude i složitější bagr, či jinou těžkou techniku na určitá místa vašeho pozemku vůbec dostat.

Stromy poskytují cenný stínStromy poskytují cenný stín

Máte-li v plánu bazén, klidně si již nechte připravit díru v zemi, do které můžete bazén výhledově umístit.

Nechte si srovnat terénNechte si srovnat terén

Využití techniky při výstavbě je chytré ze dvou důvodů. Objednat si bagr s dopravou je velmi drahou záležitostí, a proto přítomnost takového stroje na vaší zahradě plně využijte. Každá další návštěva traktoru, bagru apod. také poškodí trávník, budete mít kolem domu spoustu bahna a než se vše spraví, nebudete si moci ani vysadit nový trávník. S představou, že vám nový trávník za rok kvůli bazénu zničí bagr, jej nemá ani smysl sázet. Máte-li malé děti, jistě si umíte představit, jak budou špinavé, pokud kolem domu budete mít dva tři roky neustále bahno a špínu. Ani si nebudou moci bez dozoru na zahradě hrát.

Myslete i na to, že pokud nemáte v blízkosti domu žádné stromy, bude velmi těžké zařídit stín. Nechte si udělat díry a zasaďte do nich vzrostlejší stromy. I toto provádí odborníci pomocí těžké techniky. Naopak, pokud kvůli stavbě budete muset nějaké stromy pokácet, udělejte to včas. Nebudete muset přerušit výstavbu jen proto, že budete čekat, než vám přijede někdo stromy pokácet. Navíc dřevo z pokácených stromů vám bude na pozemku při stavbě nového domu tak akorát překážet. Je tak třeba zajistit jeho úklid včas.

Připravený pozemek na výstavbu vám prostě a jednoduše ušetří spoustu nervů, zbytečných prostojů, ale v konečném důsledku i peněz.

Článek Než začnete stavět, myslete na terénní úpravy byl publikován 21. května 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...