Jak naplánovat dokonalou zahradu II.díl

Sponzorované odkazy:

Jak naplánovat dokonalou zahradu II.díl

V předchozím článku jsme se věnovali tomu, co vše je třeba vzít v úvahu při plánování zahrady, ať už jde o rozpočet, terénní úpravy, či styl zahrady. V dnešním díle budeme v psaní o dokonale promyšlené zahradě pokračovat.

S omezeným rozpočtem bude důležité si stanovit priority zásadních prací. Velké terénní úpravy vám vlezou do peněz, a tak si řádně naplánujte jejich posloupnost. Projděte si seznam a klidně si k nejrůznějším činnostem a nákupům napište čísla, v jakém pořadí budete postupovat.

Nemůžete-li se poradit se zahradním architektem, poraďte se online na síti. Na webech o zahradničení bývají diskuze, kde vám zkušení zahradníci rádi poradí. Existují také různé facebookové skupiny založené pod názvy témat jako například zahradní jezírka, stromy v zahradě apod. Pro inspiraci na vzhled zahrady je skvělý Pinterest, kde si můžete zajímavé nápady uložit na později.

Naplánujte si také včas zahradní stavby, třeba na altánek či pergolu si vyhraďte místo, abyste tam zbytečně nezasévali trávník, když tam budete na podzim budovat. Pro stavbu skleníku vymezte místo, které bude na sluníčku. Na bazén bude dobré místo tam, kam nebude padat listí ze stromů a nebude těžké a drahé zařídit přívod vody a dostupnost kanalizace.

Na nákupu květin, keřů a stromků můžete značně ušetřit, když se poptáte po známých. Třeba se někdo chce nějakého keříku, či stromku zbavit. Přebytečné sazenice a přemnožené vám také spousta známých dá zadarmo.

Nesnažte se vše zařídit a realizovat hned. Jinak si zahradničení zprotivíte. S dobrým plánem si práce na zahradě rozložíte, požádejte rodinu a přátele o pomoc, za odměnu je pak budete moci pozvat na grilovačku do nové pergoly.

První část článku o plánování zahrady najdete TADY.

Článek Jak naplánovat dokonalou zahradu II.díl byl publikován 29. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...