Jaké jsou technologie výroby magnetů?

Jaké jsou technologie výroby magnetů?

Magnety používáme dnes a denně. Neslouží jen k tomu, abychom si připnuli něco na ledničku, často se integrují do zavírání kuchyňských skříněk, najdete je v magnetických hračkách, používají se v konstrukcích náramkových hodinek a ve výpočetní technice. Jak se ale vyrábí?

Výroba magnetů a používané technologie se liší podle toho, o jaký druh magnetu se jedná. Základem je tzv. prášková metalurgie. Směs jemných prášků se promísí, lisuje do formy a spéká za vysokých teplot. Právě v této fázi se tedy definuje tvar a rozměr magnetu, později už je možné jen jemné broušení.

Magnety z různých chemických směsí

Velmi časté jsou magnety feritové, pojmenované podle suroviny oxid železitý. Dále jsou tvořené uhličitany barya nebo stroncia. Jak jsme popsali výše, tyto prvky se namelou na prášek, smíchají, lisují za sucha či za vlhka, spékají a dle potřeby jsou magnetovány. Zrovna feritové magnety spolu s AlNiCo a SmCo se dodávají bez povrchové úpravy, protože mají skvělou odolnost vůči korozi. Některé druhy magnetů se ovšem lakují běžným lakem na kovy, pro další se využívá galvanické pokovení – třeba tehdy, když jde o magnet určený do vlhka, tepla nebo vody.

Co vše magnet přežije?

Typický magnet má životnost minimálně 15 let, doba se však liší dle prostředí a působících vlivů, dle povrchové úpravy. Zničit ho může vodíková atmosféra, radioaktivní záření či některé agresivní chemikálie. Odmagnetovat se může, pokud se dostane do kontaktu se silnějším druhem magnetu (např. AlNiCo v kontaktu s NdFeB), v silném magnetickém poli nebo když se překročí maximální pracovní teplota. Kovové magnety by se měly recyklovat společně s kovovým odpadem. Ty feritové jsou směsný odpad.

Nahlédnout pod pokličku výroby magnetů nám umožnila společnost ABC MAGNET, která se touto činností zabývá. Magnety prodává soukromým klientům i velkoobchodně.

Článek Jaké jsou technologie výroby magnetů? byl publikován 28. listopadu 2022 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...