Co vás čeká při stavbě domu?

Co vás čeká při stavbě domu?

Máte-li vše potřebné pro stavbu domu vyřízeno? Pořídili jste si pozemek, máte vyřešené inženýrské sítě a bylo vám schváleno stavební povolení? Pak si přečtěte tento článek, který popisuje, jak probíhá samotná stavba rodinného domu.

Základová deska domu

Stavba jakékoliv nemovitosti vždy začíná od základů. Ty musí být kvalitní, pevné, rovné a správně zhotovené, neboť mají zásadní vliv na fungování a trvanlivost celé stavby. Nemělo by se tedy na nich šetřit, protože každá způsobená chyba při jejich vytvoření může ovlivnit v budoucnu fungování domu a případné vady se potom velice těžko opravují. Člověk si však těžko namíchá dostatečné množství betonu ve stejné kvalitě, proto by si měl nechat základovou desku zhotovit od firmy, které se na to specializuje.

Před realizací základové desky se musí stanovit výška budoucí podlahy. Dům nesmí být příliš nízko, jinak byste mohli mít v budoucnu problém s většími dešti a vodou, ale ani příliš vysoko. Pak dochází k vyrovnání a zalití terénu betonem. Betonářské výztuže se používají do základové desky kvůli větší pevnosti.

Standardně se v České republice staví základy do hloubky 80 cm, šířka se pohybuje mezi 30 – 50 cm. Správnou hloubku vám určí statik. V případě, že se základy staví na svažitém pozemku, bude potřeba vyzdít ztracené bednění. K tomu se používají betonové tvárnice vylévané betonem, čímž se stávají součástí základové desky. Na závěr se základová deska zalije betonem a dokonale se uhladí její celý povrch.

Hrubá stavba domu

Když je základová deska zhotovena a připravena pro další stavbu, následuje hrubá stava neboli postavení surového domu bez estetických úprav. Při hrubé výstavbě se prodáví zejména realizace všech nosných konstrukcí (vodorovných a svislých) a příček. Součástí hrubé stavby je také stavba krovu a zastřešení, případně izolace.

Pro rychlejší výstavbu hrubé stavby se používají betonové prefabrikáty, které jsou vyrobené předem ve specializovaných výrobnách. Vyrobené prefabrikáty jsou pak dovezeny na staveniště a jejich jednotlivé díly jsou k sobě následně smontovány.

Rozvody a instalace

Aby váš rodinný dům byl zásobován teplem, světlem a vodou, je zapotřebí vyřešit rozvody. Nejprve dochází k plánování, kde co bude. Správné rozvedení rozvodů po interiéru domu je velice důležité. Poté, co je vše naplánováno, dochází k jejich instalaci a rozvodu kabelů.

Budování podkrovní části

Pro budování podkrovní části se používá nejčastěji sádrokartón, díky kterému lze v poměrně krátké době k nepoznání přeměnit otevřený půdní prostor na jednotlivé pokoje. Tento materiál disponuje velice nízkou hmotností, hygienickou nezávadností a nehořlavostí. Kromě toho má také výborné zvukově izolační vlastnosti a také zvyšuje požární odolnost stavby.

Sádrokarton též slouží k zakrytí nevzhledného stropu nebo ke snížení vysokého stropu. Často se používá i jako předsazená stěna, která schová veškerou elektroinstalaci.

Konečné úpravy

Konečné úpravy rodinného domu zahrnují pouze estetické úpravy, jako je zateplení domu, nahození omítek, položení podlahových krytin, obkladů a dlažeb, dodělání koupelny včetně usazení vany nebo sprchového koutu či malování jednotlivých místností. Při dokončení závěrečných prací je stavba připravena k nastěhování a zabydlení.

Článek Co vás čeká při stavbě domu? byl publikován 22. září 2014 v 21.15 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...