Jak naplánovat dokonalou zahradu? I. díl

Sponzorované odkazy:

Jak naplánovat dokonalou zahradu? I. díl

Jestli jste loni dostavěli svůj vysněný domeček, pak jistě budete letošek věnovat plánování a realizaci zahrady. Ne všichni mají dostatek finančních prostředků na služby zahradního architekta, ani si nemohou dovolit firmu, která zahrady realizuje.

Zahradu zvládnete i svépomocí

A takovým lidem nezbývá, než si zahradu zařídit svépomocí, mnohdy i metodou pokusu a omylu. Peníze však nerostou na stromech a některé chyby dokáží pěkně vlézt do peněz. Proto je důležité udělat si dostatek času a zahradu si naplánovat, namalovat, věnujte se i takovým drobnostem, jako je to, kam a které květiny vysázíte. To vám pomůže předejít impulzivním nákupům v zahradnictví.

Těžká technika má přednost

Než začnete se sázením a pěstováním, projděte si zahradu, zda nebude někde třeba zařídit terénní úpravy pomocí těžké techniky. Určitě byste to nechtěli absolvovat třeba za pět let, až budete mít dokonalý trávník. To jsou věci, které není radno odkládat. Stejně jako kácení starých a ztrouchnivělých stromů, které by mohly ohrožovat vaši bezpečnost. Jestliže máte domácí mazlíčky, odstraňte ze zahrady také všechny jedovaté rostliny.

Sepište si všechny potřebné terénní úpravy a velké zásahy, jako je kácení stromů, či zasypání děr pomocí zeminy, či štěrku. Do těchto prací se budete muset pustit nejdříve.

Abyste nemysleli pouze na dřinu, posaďte se na zahradu a spolu s partnerem popřemýšlejte, jaký styl zahrady byste chtěli mít. Květinovou a s dokonalým trávníkem? Hlavně relaxační? Anebo si budete chtít na své zahradě pěstovat ovoce a zeleninu? Dáte přednost modernímu pojetí zahrady, či chcete zahradu přírodní a zanecháte nějaké plochy, kde necháte růst klasickým životem jak trávník, tak i nepěstěné květiny, abyste pomohli hmyzu a přírodě?

Druhý díl článku o tom, jak si naplánovat zahradu najdete ZDE.

Článek Jak naplánovat dokonalou zahradu? I. díl byl publikován 25. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...