Existují zbytečné úpravy a opravy domů, díky kterým jen vyhazujete peníze?

Sponzorované odkazy:

Existují zbytečné úpravy a opravy domů, díky kterým jen vyhazujete peníze?

Máte svůj vysněný dům a pečlivě se o něj staráte. Každou sezónu se snažíte něco málo vylepšit, aby se vám bydlelo lépe. Mnozí se snaží neustálými úpravami a předělávkami také zvyšovat prodejní cenu domu, pakliže vědí, že jejich dům není jejich posledním bydlištěm.

Některé úpravy a opravy však pouze lezou do peněz a nemají žádnou přidanou hodnotu, která by zvyšovala prodejní cenu nemovitosti na realitním trhu. V dnešní době jsou prodejní částky nesmyslně nadsazeny, tak to snad ani nemá význam.

Určitě byste měli doma často vymalovat, udržovat čisté zdi, ale pokud vytapetujete celý dům kytičkovou tapetou, případný kupec nemusí sdílet váš vkus a místo tapet uvidí spoustu dřiny, kterou bude muset investovat do jejich sundání. A takových příkladů bychom v běžné domácnosti našli spoustu. A nejen doma, ale i na zahradě. S omezeným rozpočtem raději věnujte pozornost tomu, co má smysl, třeba výměna vodovodních trubek, pokud jsou v havarijním stavu.

Nezbavujte se ani starých parket, ty jdou snadno přebrousit a nalakovat, jsou čím dál oblíbenější. Ve snaze držet krok s dobou to spousta majitelů udělala a vyměnila v domě parkety za plovoucí podlahy. Jejich kvalita však často pokulhává a již po několika letech bývá „plovoučka“ poškrábaná a nevzhledná. Kdežto klasické parkety vydrží krásné po mnoho let.

Velmi často se v domech neustále předělávají koupelny. Protože jsou obklady často již okoukané a už vás nebaví barva obkladů, jež byla in před deseti lety. Spíše než chyba kachliček, které jsou bez poskvrnky, je to vaší hloupostí, protože jste se nechali unést trendem. Rekonstrukce koupelny je velice nákladná zejména při dnešních cenách stavebních materiálů. Takže se do ní pouštějte, až když to bude opravdu třeba, vana bude poškrábaná apod. Nikoliv proto, že se nudíte.

Až budete příště vybírat obklady a dlažbu volte drahé, odolné kousky, které jsou však neutrálních barev, které nevyjdou z módy a snadno vzhled koupelny změníte nákupem nových doplňků a ručníků, což vás vyjde na pět tisíc, nikoliv stovek tisíc, za předělání celé koupelny. Volte materiály, které se snadno udržují, nedělá se na nich vodní kámen, a velice pečlivě si vybírejte řemeslníky. Takoví, kteří mají do týdne čas, většinou neodvádí dobrou práci a věřte, že na opravdového odborníka se vyplatí počkat i několik měsíců.

Velmi často se stává, že noví majitelé domu ve snaze vše zrekonstruovat a předělat naráz se bezhlavě pustí do terénních úprav zahrady, bezhlavě pokácí veškeré stromy a keře a pak zjistí, že na zahradě není stín, musí si nechat vyrobit altánky a pergoly. Keře, které slouží pro udržení soukromí kácejte s velkým rozmyslem, původní majitelé měli důvod, proč je na zahradu dávali. To však zjistíte, až po několika měsících žití v novém domě. Kupovat vzrostlé stromy je finanční sebevraždou, je tak důležité si tyto nevratné kroky řádně rozmyslet. I obyčejné túje rostou spoustu let, než poskytnou stín a tolik žádané soukromí.

Článek Existují zbytečné úpravy a opravy domů, díky kterým jen vyhazujete peníze? byl publikován 13. května 2023 v 07.00 v rubrice Dům a Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...