Rekonstrukce kuchyně aneb jak si vytvořit kuchyň snů

Rekonstrukce kuchyně aneb jak si vytvořit kuchyň snů

Naprosto nepostradatelnou součástí každého domu i bytu je kuchyň. Srdce celé domácnosti. Místo, kde se každý den schází celá rodina. Čím více vaši kuchyň používáte, tím dříve se to na ní projeví. Je vaše stávající kuchyň nevyhovující, jak svým vzhledem, tak uspořádáním či svou kvalitou? Pak je čas na její rekonstrukci.

Před samotnou rekonstrukcí je dobré si ujasnit základní představy o vaší nové kuchyni. Je potřeba si naplánovat nebo nechat vytvořit různé návrhy kuchyní, podle vašich potřeb a požadavků.

Kuchyně na míru vašim požadavkům a potřebám

Vše začíná perfektním návrhem. Vhodně uspořádat kuchyňskou linku a umístit spotřebiče není vůbec snadné. Naštěstí dnes existuje velké množství specializovaných firem a společností, které se zaměřují na návrhy interiérů a s tímto úkolem ochotně pomohou. Práce s odborníky vám usnadní spoustu práce i času a uleví vám od starostí.

Při návrhu se dbá především na funkčnost a praktičnost vaší kuchyně, na vhodné rozvržení pracovní plochy a dostatečný prostor při přípravě či vaření pokrmů a na správnou volbu použitých materiálů. Moderní a kvalitní a správně navržené kuchyňské linky na míru vám umožní plynulé fungování všech činností, které se v kuchyni vykonávají.

Tvar kuchyňské linky

Je třeba si naplánovat nebo si nechat navrhnout, v jakém tvaru bude rozestavěna kuchyňská lina. Možností máte hned několik. Odborníky i prodejnami jsou různé tvary kuchyňských linek označovány velkými písmeny abecedy. Nejjednodušší a nejběžnější typ linky využívaný převážně v malých kuchyních je lineární typ označovaný písmenem I. Další často používané linky jsou ve tvaru L, U, G nebo H a jejich varianty s ostrůvky.

Plynulost, prostor a pohyb

Tři základní principy pro plánování praktické kuchyně již při návrhu – plynulost, prostor a pohyb.

  • Plynulost – dobrý přístup a návaznost prací v interiéru kuchyně.
  • Prostor – dostatek a uspořádání úložného prostoru v kuchyni.
  • Pohyb – komfort ovládání a otvírání dvířek, zásuvek nebo výklopů skříní.

Pokud je to možné, vyřešte kuchyň spíše jako kruhový prostor v jehož středu se budete pohybovat tak, abyste měli všechno pokud možno po ruce. Kuchyň by měla být rozdělena na dvě pracovní zóny – potraviny a nádobí, a na tři zóny pracovní – mytí a čištění, příprava, vaření a pečení. Dostatečné množství prostoru a vhodné uspořádání kuchyňské linky je základem každé dobré kuchyně.

Materiál kuchyňské linky

Při plánování kuchyňské linky je dobré přemýšlet také nad tím, z jakého materiálu kuchyň bude. Materiál, z něhož bude vaše kuchyně vyrobena, vždy vybírejte z rozvahou. Přeci jen jde o investici na několik dlouhých let a je důležité, aby kuchyně vydržela.

Umístění nábytku a spotřebičů

Sestava vybraného nábytku by vždy měla být uzpůsobena možnostem daného prostoru. Klasická sestava vaší linky tedy vychází od ledničky či chladničky a skříní na potraviny. Dále přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme až k dřezu. Za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.

Článek Rekonstrukce kuchyně aneb jak si vytvořit kuchyň snů byl publikován 14. září 2016 v 22.45 v rubrice Byt. Autorem článku je Marek Maťovka. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...