Římské rolety, funkční ozdoba oken

Tagy:  okna, rolety, záclony, závěsy, římské rolety, žaluzie

Sponzorované odkazy:

Římské rolety, funkční ozdoba oken

Málokteré okno může existovat samostatně. Prakticky vždy mu musí stát bok po boku záclona, závěs či žaluzie nebo rolety. Právě rolety a zejména ty římské si získávají na oblibě. Není divu, splní svoji roli na výbornou a navíc se v interiéru skvěle vyjímají.

Římské rolety a jejich sláva

Římské rolety se v poslední době hodně rozmáhají. Mnozí je možná poprvé spatřili v nákupních domech Ikea. V mnoha interiérech se pak objevily coby jednoduše instalovatelné a docela laciné řešení, co s oknem. Postupem času si s nimi však designeři začali hrát. Začali jsme tento typ rolet vídat v časopisech a nakonec i na pultech obchodů. Své zákazníky si získávají díky celé řadě vlastností. Jednak vypadají velmi dobře, také ale poslouží v okamžiku, kdy chceme zamezit slunečním paprskům vstup do interiéru či naopak nechceme, abychom byli doma jak ve výkladní skříni. Pak už jen záleží na použitém materiálu, jaké vlastnosti přesně bude roleta mít.

Bílá se hodí vždy

Římské rolety v bílé jsou skvělým vynálezem. Hodí se totiž všude, jak do strohých kanceláří, tak domovů, kde napomůže vytvořit tu správnou atmosféru. Často je vybírána taková roleta, která propustí dostatek světla. Umisťuje se tam, kde potřebujeme světlo z venčí, zároveň však nechceme, aby naše pohledy unikly směrem ven. Hodí se tak třeba do oken vedoucích do světlíků.

Obyčejná neobyčejná bílá, autor: b4i.ieObyčejná neobyčejná bílá, autor: b4i.ie

Vyberte si barvu, která se vám líbí

Velmi dobře vypadají také rolety v jakémkoliv odstínu. Můžeme si zvolit třeba strategii tón v tónu vzhledem k celému interiéru, nebo naopak sáhnout po roletě v barvě kontrastní. I zde hraje důležitou roli volba materiálů.

Jednobarevné roleta v zajímavém odstínu, autor: shadesco.comJednobarevné roleta v zajímavém odstínu, autor: shadesco.com

Věnujte pozornost detailům

U výběru římské rolety myslíme i na detaily. Nabízí se totiž řada zajímavých variant, které se budou do našeho interiéru hodit. Častokrát si můžeme třeba všimnout, že mezi jednotlivými články je optické dělení. Využívá se tam třeba pásek z jiného materiálů. Na obrázku níže třeba vidíme, jak efektně působí použití proužků lamina ve stejném odstínu jako okna a dveře. Vše pak budí dojem dokonalého celku.

Drobné detaily udělají hodně, autor: windows-blinds.netDrobné detaily udělají hodně, autor: windows-blinds.net

Přírodní materiály i na roletách

Na římských roletách se také velmi dobře vyjímají přírodní materiály. Nejčastěji se setkáme s bambusem, který může být různě zpracovaný včetně barvení. Jistě je zajímavou alternativou k textilu.

Přírodní materiály v akci, autor: bamboocurtains .orgPřírodní materiály v akci, autor: bamboocurtains .org

Vzory a zase vzory

Vzory se také skvěle uplatní na římských roletách. Vůbec se jich nemusíme bát, při pečlivém výběru budou skutečnou ozdobou interiéru.

Nebojte se vzorů, autor: b4i .ieNebojte se vzorů, autor: b4i .ie

Článek Římské rolety, funkční ozdoba oken byl publikován 4. května 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...