Kancelářské židle, které neuškodí zdraví

Tagy:  židle, kancelář, kancelářský nábytek, sezení, pracovna

Sponzorované odkazy:

Kancelářské židle, které neuškodí zdraví

Vybrat správnou židli do kanceláře nebo k domácímu psacímu stolu může být docela kumšt. Cena, design i osobní pocit pohodlí jsou zpravidla hlavní faktory výběru. Mnohem více pozornosti bychom však měli věnovat kvalitě židle, zejména jejího vlivu na naše zdraví.

Široký výběr, velké rozdíly v kvalitě

Nabídka kancelářských židlí je skutečně široká. Různé konstrukce, materiály či barvy a velmi široké cenové rozpětí, to je to, co charakterizuje trh s tímto zbožím. Kancelářské židle jsou k dostání v obchodních domech, domech s nábytkem a dokonce někdy i v supermarketech. Cena židlí začíná na několika málo stokorunách a vyšplhat se může až do desetitisíců. S cenou pochopitelně také souvisí kvalita židle. U výrobků za několik stovek nemůžeme očekávat, že nám prokážou velkou službu. Musíme vědět, zda se nám vyplatí do židle investovat, či nikoliv.

Co je kvalitní židle?

Kvalita židle se promítá na dvou úrovních. Za prvé by měla být stabilní, s dlouhou životností a dobře udržovatelná. Stále důležitější je však, aby její konstrukce odpovídala požadavkům lidského těla. Zejména páteř při používání špatné židle velmi trpí. Kvalitní židle může být využívána ke svému účelu dlouhodobě bez rizika dopadu na zdraví. Všichni, kteří tráví hodiny denně za stolem, by měli věnovat kvalitě židle větší pozornost.

„Zdravá“ židle

Každá židle vhodná pro dlouhodobé sezení by měla mít nastavitelnou výšku sedáku a opěradla. Obě tyto části židle by také měly být vhodně tvarovány a mít správnou tvrdost. Dobré jsou také židle využívajících různých pružin a nutící uživatele sedět vzpřímeně.

Židle „na okrasu“

Většina běžně prodávaných židlí slouží k občasnému sezení. Obvykle jsou tyto kousky zajímavé z hlediska designu a někdy i ceny. Poznáme je podle jednoduchého mechanismu, často mechanismus umožňující nastavení sedadla a opěradla zcela chybí. Bývají vyrobeny z různých materiálů, včetně plastu, dřeva či ratanu.

Na občasné sezeníNa občasné sezení

Židle, které neublíží

Pokud na židli netrávíte mnoho času, můžete s klidem sáhnout do kategorie kolem zhruba tisícikoruny. Tyto židle už disponují možností nastavení, nejsou však ještě vhodné pro dlouhodobé sezení. Po několika hodinách používání se budeme cítit znatelně lépe, než kdybychom seděli na židli z první kategorie.

Židle, na které můžete sedět téměř denněŽidle, na které můžete sedět téměř denně

Dlouhodobé sezení vyžaduje kvalitu

Pokud trávíte mnoho hodin denně v sedě, je třeba věnovat kvalitě židle náležitou pozornost. Dobré je u výrobků hledat informaci o možném dlouhodobém používání či různé certifikace. Tyto židle zpravidla mají mohutnější konstrukci, vyšší opěradlo a složitější nastavovací mechanismus.

Kvalitní židle pro dlouhodobé používáníKvalitní židle pro dlouhodobé používání

Autor fotografií: ikea.cz

Článek Kancelářské židle, které neuškodí zdraví byl publikován 13. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...