Koberce v našem bytě

Tagy:  vlna, hedvábí, smyčka, vlas, vlákno, kusový koberec, celoplošný koberec

Sponzorované odkazy:

Koberce v našem bytě

Koberec byl, je a pravděpodobně ještě dlouho bude velmi oblíbenou součástí obývacích pokojů, ale i jídelen a ložnic. Souvislý celoplošný koberec může být náročnější na údržbu, ale dojem, který dělá, je skvělý. Velmi oblíbené jsou také malé ozdobné i praktické koberečky, které umisťujeme téměř po celém bytě.

Malý či velký

Největší rozdíly jsou ve velikostech koberců, tedy máme-li zájem o koberec celoplošný či kusový. To se odvíjí především od našich požadavků na využití koberce. Kusové koberce se často užívají v koupelnách, jiné kvalitnější v obývacích pokojích či v ložnici.

Zorientujte se v kvalitě

Koberce se pohybují v široké cenové relaci a rozdíly mezi nimi tvoří především kvalita použitého vlákna. Zpočátku bude možná těžké se v celé záležitosti zorientovat. Proto neváhejte při nakupování oslovit personál a nechat si poradit. Koberce se vyrábí z umělých či přírodních vláken, těm přírodním vévodí vlna a luxusní hedvábí. Další rozdíl je ve střihu kobercového vlasu. Velmi často se setkáme s tzv. smyčkou, která se sice lépe udržuje ale neposkytuje takový komfort jako vlas střižený. Kvalitní koberec nám dlouho vydrží, nesešlape se a celkově je jeho vzhled neměnný. O jeho vlastnostech se dozvíme z označení v obchodech.

Výrazně vzorovaný, autor: IkeaVýrazně vzorovaný, autor: Ikea

Díky různým technologiím výroby vznikají nejrůznější koberce. Velký rozdíl je v délce a také hustotě vláken. Huňatý koberec z přírodního materiálu je neuvěřitelně jemný na dotek a doslova svádí k pohlazení. Koberce s dlouhým vláknem jsou velice příjemné a rádi se po nich budeme bosky procházet.

Chceme-li si dopřát kvalitu, aniž bychom zruinovali účet, můžeme si pořídit kvalitní kusový koberec, který umístíme doprostřed místnosti, nebo například před krb, kde na něm můžeme v klidu odpočívat.

Vyberte si správně

Aby koberec dobře sloužil, je potřeba ujasnit si nároky na něj. Z předchozích odstavců již máme představu o rozdílech mezi koberci, nyní nastává otázka jaký vzor a barvu zvolit. Podstatné je, aby koberec stylově i barevně ladil k interiéru. Bílý koberec s hustými dlouhými vlasy vypadá skvostně ale péče o něj bude náročnější. Do moderního interiéru můžeme bez problému umístit i koberec s výrazným vzorem, je to hlavně otázkou vkusu. Kusové koberce mají výhodu nižší ceny a snadného přemístění, případně obměňování.

Článek Koberce v našem bytě byl publikován 23. března 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...