Rekonstrukce ploché střechy má svá pravidla

Rekonstrukce ploché střechy má svá pravidla

Máte před sebou rekonstrukci ploché střechy? Ta má svá specifika a pravidla, s nimiž je na místě se předem obeznámit.

Domů s plochými střechami přibývá. Jsou moderní a i v mnoha ohledech praktické. Klempíř ale musí odvést sec sakra dobrou práci.

Výhody ploché střechy

Plochá střecha má své přednosti i nedostatky. Praktická je, pokud jde o její údržbu, odvodnění a opravy komína. Na rozdíl od střechy sedlové tomu, kdo na ní pracuje, umožňuje v podstatě bezproblémový pohyb. To s sebou přináší i snadnou očistu odvodňovacích komponent, popřípadě instalaci fotovoltaických panelů či jiných střešních komponent.

Terasa na ploché střeše? Žádný problém!

Další výhodou ploché střechy je, že umožňuje další její využití. Vaše plochá střecha vám v závislosti na stabilitě konstrukce může posloužit jako terasa nebo užitková zahrada. V zahraničních metropolích bývají součástí střech tenisové kurty i bazény. Možnosti v současné době jsou přímo nepřeberné. Taková plochá střecha ale k těmto aktivitám musí být náležitě uzpůsobena. A také jim musí odpovídat samotná konstrukce budovy.

Stinné stránky ploché střechy

Ploché střechy však mají i své stinné stránky. I ty nejmenší netěsnosti ve střešní krytině mohou způsobit velký problém. Nejčastějšími problémy plochých střech bývá zatékání srážkové vody do výrobních či jiných prostor. Ale také mohou stát za významnými tepelnými úniky. S těmito riziky je samozřejmé nutné počítat už při jejich stavbě. Jak? V podstatě dvěma způsoby. Prvním jsou materiály té nejvyšší kvality, které zabrání průniku jediné kapky vody, a druhým pak ověřená firma, u níž si budete stoprocentně jistí, že odvede perfektní práci.

Rekonstrukce ploché střechy

Pokud do interiéru vaší domácnosti či firmy zatéká či se potýkáte s významnými tepelnými úniky, měli byste začít uvažovat o rekonstrukci ploché střechy. Do ní byste se neměli pouštět svépomocí, ale svěřit ji profesionálům. Ti v první řadě zjistí aktuální stav a příčiny problému a ty následně odstraní. Provedou sondu do hlubších struktur střechy, zkontrolují stav jednotlivých materiálů a přikotvení střechy k podkladu. Posledním krokem bude odstranění problému, popřípadě výměna jednotlivých materiálů (střešní krytiny, hydroizolace) za nové.

Článek Rekonstrukce ploché střechy má svá pravidla byl publikován 22. května 2023 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...