Jak vybrat zahradní nábytek?

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat zahradní nábytek?

Určitě již máte na zahradě uklizeno a připravené záhonky. Tím, jak se pomalu otepluje, rádi se po namáhavé práci posadíme a odpočineme si na sluníčku. Je tedy nejvyšší čas vytáhnout zahradní nábytek a připravit ho na sezónu. Pokud jste se rozhodli, že si letos pořídíte novou soupravu zahradního nábytku, náš článek vám poradí, jak si vybrat ten nejlepší zahradní nábytek pro vaši pergolu a zahradu.

Ten správný zahradní nábytek bude vyhovovat nejen vašim potřebám, vejde se do pergoly, ale také bude připraven na návštěvy, které přijdou na grilovačku. Musí být také pohodlný a případné sedací polštáře by měly být snadno pratelné. Závěsná houpací křesílka, či houpací sítě, by měly také odolávat usazování špíny, ale také nevlídnému počasí, abyste pokaždé až bude pršet, nemuseli utíkat na zahradu a uklízet je do garáže.

Dříve, než se vypravíte na nákup zahradního nábytku do obchodu, změřte si pečlivě celý prostor, aby vám bylo jasno, zda můžete zvolit velkou zahradní sestavu, či se budete s rozměry zahradního posezení uskromnit. Důležité bude také stanovení si rozpočtu.

Výběr materiálu zahradního nábytku

Všechny materiály mají svá pro i proti, důležitým vodítkem pro výběr toho správného materiálu pro váš zahradní nábytek bude, zda máte zahradní sestavu pod střechou, či bude na volném prostoru a vystaven počasí a nenechavým slunečním paprskům. Nechcete-li se stát otroky neustálého drhnutí nábytku, vybírejte takový, který snadno otřete. Vyberete-li si dřevěnou sestavu, myslete na to, že u levných kousků neušetříte, protože je budete muset brousit a natírat. Dřeva, která jsou odolnější počasí, jako sekvoj a teak, jsou zase oproti ostatním materiálům velice drahá.

Ratan a proutí. Přírodní materiály, jako je ratan a proutí, poskytnou vaší terase ležérní vzhled, ale co pár let budete muset kupovat nový nábytek, protože se ratan začne loupat. Syntetický ratan a proutí má pryskyřičnou úpravu, takže vám vydrží mnohem déle.

Ocel a železo. Oba materiály jsou extrémně pevné, ale pro větší pohodlí pro návštěvy i pro vás budete muset koupit podsedáky a polštáře. Jsou skvělé pro venkovní použití, ale také je budete muset pravidelně natírat, pokud nejsou ošetřeny povrchovou úpravou odolnou vůči povětrnostním vlivům, aby se zabránilo korozi.

Hliník, plast a PVC. Tyto materiály nerezaví, jsou lehké, levné a snadno se udržují s trochou čističe a vody. Vzhledem k jejich lehké konstrukci však může být nutné je zajistit při silném větru a bouřkách. Nábytek vyrobený z těchto materiálů bude vypadat pěkně po dlouhou dobu. Kvalitní venkovní nábytek je poměrně významnou investicí. Než koupíte novou soupravu, nákup si řádně rozmyslete.

Článek Jak vybrat zahradní nábytek? byl publikován 17. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...