Kvalitní pánev vám v kuchyni nesmí chybět

Sponzorované odkazy:

Kvalitní pánev vám v kuchyni nesmí chybět

Každý kuchař ví, že i když bude šikovnýjak chce, bez kvalitního nádobí se mu pokrmy nikdy nevydaří. Bez kvalitních pánví a hrnců se v kuchyni neobejdete. Víte třeba, jak vybrat opravdu kvalitní pánvičku? Na pultech obchodů je jich nepřeberné množství, v nabídce je těžké se orientovat, navíc každý výrobce tvrdí, že jedině na jeho pánvičce se vám jídlo nepřichytí. Pánve nejsou v dnešní době zrovna malou investicí, a tak u jejího nákupu musíte přemýšlet. Nekupujte první pánvičku v akci, která vypadá, že je nepřilnavá. Pánve se vybírají nejen podle průměru (dle počtu strávníků, kterým nejčastěji vaříte), ale také podle toho, co na ní plánujete smažit. Na palačinky vám bude stačit plochá menší pánvička, wok oceníte na zeleninová jídla, pak by vám neměla chybět pánvička na pořádné steaky. V kuchyni si s jednou pánvičkou na všechno jednoduše nevystačíte, pokud tedy nevaříte jednou za rok. Nejoblíbenějšími jsou jednoznačně pánvičky s nepřilnavým povrchem, existují typy pánví, které vám dají vědět změnou zbarvení, že jsou již dostatečně rozehřáté, což je velkou výhodou. Na těchto pánvích skvěle připravíte veškeré věci, které na smažení potřebují nižší a střední teplotu. Nevýhodou je to, že na ně musíte používat plastové, nebo dřevěné vařečky, navíc, když se nepřilnavý povrch poškrábe, může do jídla uvolňovat zdraví ne příliš prospěšné látky. Klasické nerezové pánvičky jsou velice oblíbené u profesionálních kuchařů, protože snesou opravdu vysokou teplotu. Stejně tak jako pánvičky z litiny. Tyto pánve jsou přímo určené na všechny pokrmy, pro jejich přípravu je žádaná velmi vysoká teplota. Stejně tak se hodí i na flambování pokrmů. Nevýhodou je to, že jsou velmi těžké a většina začátečníků to s nimi příliš umět nebude. Pokud nemáte myčku na nádobí, také se vám budou hůře čistit. Litinové pánvičky dobře vedou teplo a navíc vydrží dlouho horké, proto se často v restauracích používají na podávání jídla, nejčastěji třeba v mexických na fajitas. Uděláte na nich výborné steaky. Naopak na litinové pánvi nedoporučujeme připravovat glazované pokrmy a vlastně všechny ty, na které je potřeba přidání vína. Litina nereaguje příliš dobře s kyselinami. Je jen na vás, jakým pánvím dáte přednost, ale jak vidíte, na každý pokrm se hodí trochu jiná, a tak nebude na škodu, když budete mít doma pánví více a z několika druhů materiálů, abyste mohli vytvářet ty nejchutnější pokrmy pro vaši rodinu.

Článek Kvalitní pánev vám v kuchyni nesmí chybět byl publikován 18. března 2023 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...