Budete kupovat novou pračku? I.díl

Sponzorované odkazy:

Budete kupovat novou pračku? I.díl

Automatická pračka je zcela jistě jedním z nejlepších vynálezů všech dob. Ušetří spoustu práce. Proto, když se pračka rozbije, přidělá to spoustu starostí. Pojďte si přečíst o tom, jak vybrat tu správnou pračku pro vaši domácnost.

Je důležitá nejen její spotřeba, ale třeba i to, kolik členů má vaše domácnost. V dnešní době jsou už všechny pračky na vysoké úrovni a i ty velmi levné nabízí celou řadu více, či méně užitečných funkcí. Některé pustíte na běžné denní rychlopraní stisknutím jednoho tlačítka. Co více si přát, že?

Pračku vybírejte ne podle vzhledu, i když to, jak vám bude ladit do koupelny je pro některé lidi důležité, ovšem důležitější bude při dnešních vzrůstajících cenách elektrické energie a vody, její spotřeba energií. Pokud pračka disponuje mnoha programy, ale spotřebuje dvakrát tolik vody, než ostatní pračky, nechte ji s radostí v obchodě. Pečlivě také porovnejte čas, který pračka potřebuje na důkladné vyprání oblečení u nejběžnějších programů, tedy na rychlopraní, na mix barevného prádla, jež se obvykle pere na čtyřicet stupňů a pak také na bavlněné prádlo, prané nejčastěji na stupňů šedesát.

Pro někoho je důležitým hlediskem při výběru nové automatické pračky také to, zda se jedná o model plněný vrchem, či ten s předním plněním. Zejména obyvatelé panelových bytů moc na výběr nemají a musí volit úzké automatické pračky, nejlépe s tím horním plněním. Samo o sobě vám to pak v obchodě příliš neulehčuje rozhodování, navíc si volné místo na pračku musíte důkladně změřit. Stejně tak, pokud máte příliš úzké zárubně, jednoduše do nich pračku, která je široká šedesát pět centimetrů prostě nedostanete.

Abychom pračky s horním plněním pouze nehanili, musíme uznat, že co se týče obsluhy, je právě jednodušší u tohoto modelu. Nemusíte se ohýbat při vkládání ani vybírání prádla. Hodí se tak i pro lidi, kteří mají potíže s pohybovým aparátem. Dalším plusem je, že v průběhu praní do ní snadno přidáte další kousky oblečení. Technici také tvrdí, že tento typ praček distribuuje prací prostředky a aviváž lépe, než ty s předním plněním. Pračky s horním plněním jsou nákladově efektivní, protože mají relativně jednodušší design a konstrukci, bývají tedy levnější, zabírají méně místa, jsou energeticky účinné a méně vibrují.

Naopak pračky s předním plněním jsou účinnější a ekonomičtější, pokud jde o spotřebu vody, protože prý spotřebují v průměru o 40% méně vody, než pračky s vrchním plněním, díky postavení jejich bubnu. Kromě toho jsou pračky s předním plněním mnohem šetrnější, umožňují hladší prací cyklus a velmi důkladně dokážou vyprat i jemné a choulostivé prádlo. Stejně tak vám lépe vyperou i větší neskladné kusy oblečení, jako jsou polštáře, přikrývky a deky.

I co se týče odstřeďování, má pračka s předním plněním navrch, jelikož má až o 33 % rychlejší cyklus odstřeďování než pračka s horním plněním. Dodávají se také s širokou škálou užitečných funkcí, jako jsou možnosti parního praní, dětská pojistka, možnosti nastavení rychlosti odstřeďování atd.

Máte-li dostatek prostoru a financí, vždy raději zvolte pračku s předním plněním.

Článek pokračuje ZDE.

Článek Budete kupovat novou pračku? I.díl byl publikován 4. března 2023 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...