Proč se při zařizování domu neřídit designovými trendy?

Sponzorované odkazy:

Proč se při zařizování domu neřídit designovými trendy?

Proč? Protože jich budete brzo litovat. Tedy alespoň některých. Pokud si zařizujete nový dům, raději volte nadčasové kousky kvalitního nábytku z masivu, než moderní trendy jako jsou třeba skleněné konferenční stolky, či extravagantní tapety.

Takové designové výkřiky módy vás v interiéru velmi brzy budou nudit, navíc vyjdou z módy rychleji, než se nadějete. V poslední době je velice in leštěný bílý nábytek, sklo a minimalismus. To je sice super, snadno kombinovatelné, jenže… Bude to u vás doma vypadat spíše jako na operačním sále, než v útulném bytečku. Navíc leštěný nábytek a sklo jsou velmi náročné na údržbu a máte-li malé děti, či domácí mazlíčky, stanete se otrokem leštění. To je stejně hloupý nápad, jako si koupit obrovskou bílou sedačku, a očekávat, že vám ji váš pes nezašpiní, či koženou a předpokládat, že si o ní kočka nebude zkoušek obrousit drápky.

Při zařizování domácnosti myslete více na životní styl a potřeby vaší rodiny a méně na to, co přijde in nějakému světovému designérovi z druhého konce světa. Praktická stránka věci je také velice důležitá. Pratelné potahy, snadno udržovatelné podlahy, vzory, na kterých nejsou vidět skvrny – to vše vám ušetří spoustu práce a rozdičlování. Skvělým nápadem se zdá moderní mozaika v koupelně, ale myslíte, že se vám za pár let bude líbit? A jak dlouho vás bude bavit čistit ty pidi spáry mezi prťavými kachličkami? Stejně tak se může matná dlažba zdát v koupelnovém studiu okouzlující, dokud na ni doma něco nevylijete a budete se týdny snažit skvrn zbavit.

A co teprve tapety, které se vrací do módy? Jak dlouho vás bude bavit mít v ložnici geometrické vzory a co ty kopretiny u jídelního stolu? Opravdu chcete každé dva roky zvát domů tapetáře, až vás přestane okoukaný vzorek bavit? Bydlíte v bytě a toužíte po provence stylu, či starém selském nábytku, protože se vám líbila u známých na chalupě dřevěná sednička? A myslíte si, že se hodí do novostavby postavené z oceli a skla? Vězte, že vaše návštěvy budou na rozpacích, když vyjedou moderním výtahem do desátého patra a tam se po otevření dveří ocitnou na začátku minulého století.

Zapomeňte na výhodné koupě

Bloumáte po obchodním domě a do oka vám padne komoda v akci, která by vyřešila problém s vašimi ponožkami jednou pro vždy? A tak ji nakládáte do auta, doma šroubujete, postavíte na místo, narovnáte do ní ponožky a cítíte se skvěle, jak jste dobře nakoupili. Jenže… Pak přijde jedno velké ale. Příliš levný nábytek vám dlouho sloužit nebude. Zejména šuplíky a kolejnice bývají velmi odbyté. Navíc nepromyšlené koupě „jakéhokoliv nábytku v akci“ mají další mínus. Nemusí vám dokonale ladit s ostatním zařízením bytu. Nakonec taková komoda putuje z místnosti do místnosti a akorát vás doma rozčiluje. Raději si našetřete a připlaťte za kvalitní kus nábytku z masivního dřeva, který vám bude sloužit roky. Nikdo není totiž tak bohatý, aby si kupoval levné věci.

Článek Proč se při zařizování domu neřídit designovými trendy? byl publikován 21. ledna 2023 v 07.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...