Dříve než se vydáte na nákup vánočního stromečku…

Sponzorované odkazy:

Dříve než se vydáte na nákup vánočního stromečku…

Každoročně se všichni přou, zda je vhodnější mít stromeček živý, či umělý, obě varianty mají svá pro i proti, stejně tak jako existují příznivci a odpůrci dané varianty. Pravda bude někde uprostřed, necháme rozhodnutí na vás, ale pokud jste se letos rozhodli, že koupíte živý vánoční stromeček, máme pro vás pár tipů, díky kterým vám vydrží déle pěkný.

Vše začíná již u výběru vánočního stromečku. Nejlepší bude zajet do školky, kde si máte možnost vybrat stromeček, který je ještě v zemi, uvidíte ho na denním světle a snadno si mezi ostatními najdete ten nejoptimálnější pro vaše potřeby, někdo preferuje stromek vysoký a košatý, lidé s menšími byty dají přednost stromečku nižšími, jež snadno umístí na stolek, či do koutu. Velké ne při výběru stromku je hnědnoucí jehličí, zkuste se stromkem zatřepat, pokud opadává již u prodejce, určitě vám nebude sloužit až do Tří králů.

Pořádný stojánek

Doma byste měli na stromeček mít připravený stabilní stojánek, nejlépe takový, který umožní stromek i po uříznutí hydratovat. I odborníci se přou, zda to má ještě vůbec cenu, či nikoliv, každopádně dle vlastní praxe, toto řešení velmi pomáhá.

Dříve než umístíte stromeček do stojánku, vyberte pro něj vhodné místo. Neměl by být u krbu, či radiátorů, ani by na něj nemělo svítit sluníčko přes okno. Určitě v dnešní době musí být také v dostatečné vzdálenosti i zásuvka, abyste si mohli stromeček pěkně osvítit. Pod stojánek se stromečkem můžete umístit nějakou textilii, která může vytvářet iluzi sněhu, pod ní také snadno schováte nepěkné kabely, také to pomůže ochránit podlahu pod stromečkem, kdyby ze stojánku tekla voda. Velmi pěkně vypadá stromeček na sáňkách, přes které je přehozena ovčí kůže (klidně i syntetická napodobenina), na fotkách to budí dojem Vánoc u babičky na chalupě.

Stromeček seřízněte, umístěte do stojanu a ujistěte se, že nehrozí jeho překlopení, zejména máte-li doma nenechavé domácí mazlíčky, či malé děti. Pro větší bezpečí můžete stromeček přichytit nenápadně ke zdi. Ochráníte své děti, navíc i vánoční ozdoby, protože jsou většinou tak křehké, že pád vánočního stromku nepřežijí.

Než začnete zdobit stromeček světýlky, zkontrolujte kabely, zda nejsou někde poškozené, aby nemohlo dojít k požáru, pokud mají světýlka špatný dotek, problikávají, či je ochranná vrstva kabelu někde narušena, raději dojděte pro světýlka nová. Zejména o Vánocích jsou díky adventním věncům a vánočním stromečkům hasiči v pohotovosti, tak jim nepřidělávejte práci a chraňte svůj majetek.

Článek Dříve než se vydáte na nákup vánočního stromečku… byl publikován 13. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...