Jak ozdobit vánoční stromeček

Sponzorované odkazy:

Jak ozdobit vánoční stromeček

Adventní čas v našich domácnostech vrcholí, když domů dovezeme a ustrojíme vánoční stromeček. Každá rodina má jiné tradice. Někdo strojí stromeček na Štědrý den ráno u pohádek, jiné rodiny si chtějí stromeček užít déle, tak ho mají načančaný už od Mikuláše. Ať už strojíte stromeček kdykoliv, určitě se vám bude hodit pár tipů, jak na krásný vánoční stromeček.

Vánoce milují především dětiVánoce milují především děti

Umělý nebo živý?

Zásadní otázkou ohledně stromečku je, jaký si pořídit. Dáváte přednost voňavému stromku z lesa, nebo volíte praktičtější a levnější stromeček umělý?

Kam se stromečkem?

Máte na umístění vánočního stromku místo? Na to myslete, než pro něj vyrazíte do obchodu. Pokud máte malý byt, budete muset nějaké kousky nábytku přesunout, aby měl stromeček své místo. Myslete na to, že se pod něj musí vejít dárky a vy s rodinou na vánoční fotografie. Musí být v blízkosti zásuvka, abyste mohli zapnout světýlka. Máte-li domácí mazlíčky nebo malé děti, nezapomeňte stromeček přivázat, aby někomu neublížil.

Umělý stromeček musíte před začátkem zdobení načechrat, aby vypadal lépe, pokud byl ve sklepě a je zaprášený, s dostatečným předstihem jej klidně osprchujte. Živý bude potřeba seříznout do stojanu a umístit hezčí pohledovou stranou do místnosti.

Jak ozdobit vánoční stromeček

Jakmile je váš stromek plně postaven na ideálním místě, je čas začít s procesem zdobení. Vánoční osvětlení by mělo být na stromě dříve než cokoli jiného. Než je položíte na strom, raději vyzkoušejte, zda opravdu svítí.

Světýlky začněte zdobit odspodu a postupujte směrem nahoru, na každém „patře“ stromku by měly být světýlka. Jste-li ve zdobení stromku začátečníky, zhasněte okolní světla, nechte si zapnutou třeba jen televizi, snadno uvidíte, jak vypadají světýlka na stromečku.

Vyberte si motiv dekorací

Někdo zdobí stromek náhodnou směsí ozdobiček, někdo třeba jen do bílé. Nejčastěji je to však kombinace zlatá a červená, popřípadě modrá a stříbrná. I ve zdobení stromečků se objevují trendy. Loni byl v módě bílé a stříbrné ozdoby, předloni pudrová růžová, tyrkysová. Pokud nechcete každý rok kupovat nové ozdoby, vyberte si barvu, popřípadě barevnou kombinaci, která se vám líbí. Někdo preferuje starodávné dekorace, slaměné ozdoby a jablíčka. Každý by měl mít doma stromeček, který je pro něj nejhezčí.

Vánočních dekorací existuje spousta druhůVánočních dekorací existuje spousta druhů

Umístění dekorací

Zdobení stromečku neznamená, že na něj „naházíte“ dekorace během pěti minut v naprosto náhodném pořadí. Samozřejmě, je to také možnost, ale nebude nikdy tak krásný, jako když si dáte záležet.

Roztřiďte si dekorace podle druhu a dávejte je na stromeček tak, aby nebyly stejné dekorace vedle sebe. Nezapomeňte ozdobit i stranu, která není vidět. Na fotkách to nebude zřejmé, ale návštěvy si toho jistě všimnou.

Ozdoby volte podle vaší oblíbené barvyOzdoby volte podle vaší oblíbené barvy

Živý stromeček nemusí být dokonale rostlý a může mít místa, kde nejsou větve tak husté. Taková se snažte zaplnit třeba mašlí, či větší dekorací.

Jedlé ozdoby

Pamatujete na doby, kdy naši rodiče domů nosili tzv. kolekci vánočních figurek z mléčné čokolády. Zvažte, zda na stromeček umístíte i jedlé ozdoby. Stromeček pak vypadá smutně, když na něm jsou „vyjedená“ místa.

Článek Jak ozdobit vánoční stromeček byl publikován 14. prosince 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...