Jak často měnit polštář a je to vůbec třeba?

Sponzorované odkazy:

Jak často měnit polštář a je to vůbec třeba?

Spánkem trávíme třetinu života, a proto by ložnice měla být naší svatyní. Všichni se shodneme, že nejdůležitější v ložnici není ani tak vzhled postele, ale kvalitní ortopedická matrace. Víte však, že stejně důležitý je i polštář?

žena polštářžena polštář

Vždyť, kdo nám v noci drží krční páteř v ideální poloze, či kdo nám utírá slzy? Právě on! Nezřídka se na polštáři objeví pouze slané slzy po proplakané noci, ale dámy, sáhněme si do svědomí, která z nás neusnula namalovaná a ráno polštář vypadal jako tréninkové centrum budoucí maskérky. O polštáře je třeba pečovat, protože přichází do kontaktu s pokožkou našeho obličeje. Bohužel se toto ve spoustě našich domácností neděje.

O polštáře je třeba pečovatO polštáře je třeba pečovat

Jak často prát polštáře?

Kdo pere polštář alespoň 4× ročně a po každé nemoci? Necháváte ho řádně vyschnout? Neleháte na něj s mokrými a nevysušenými vlasy? Malé děti jej často polijí mlékem, či čajem, pokud usnou s lahvičkou v ruce.

Máte v posteli více polštářů?Máte v posteli více polštářů?

Když máte alergie

Možná namítnete, že přeci perete často povlečení, které polštář chrání. Ale pravdu máte pouze částečně. Pokud trpíte alergiemi nebo astmatem, špinavé polštáře mohou vaše příznaky zhoršit. Roztoči, kteří jsou v polštáři, mohou zhoršit i ekzém a dermatitidy. Proto byste měli investovat do chráničů polštářů, které na polštář navléknete pod povlečení. Dokáže eliminovat kýchání v noci. Přesto je důležité polštáře čistit, naklepávat, nechávat pořádně proschnout, klidně je čas od času dejte do sušičky, budou více načechrané. Polštář tvoří 25% komfortu při spánku. Zcuckovatělý, zežloutlý a zatuchlý polštář moc komfortní nebude. To je důvodem, proč byste měli polštář nejpozději každé dva roky vyměnit za nový. I když vám připadá stále pohodlný, je plný odumřelých kožních buněk, roztočů a bakterií. Bohužel mnohdy i plísně, kterým mají sklony především polštáře z levné paměťové pěny, pokud na ně leháme s mokrými vlasy, či se často v noci potíme.

Kupte si každé dva roky nový polštářKupte si každé dva roky nový polštář

Péče o povlečení je i péčí o váš vzhled

Povlak na polštář byste měli prát každý týden na teplotu šedesát stupňů. Nezapomeňte na to, že povlak na polštář absorbuje váš kožní maz, noční krémy na obličej a také se do něj potíte. Kvalitní povlak na polštář z hedvábí může zlepšit kvalitu vaší pokožky, snížit počet vrásek a také navrátit lesk vašim vlasům.

Chcete-li se pořádně vyspat, perte polštář po každé nemoci, každé roční období, starejte se i o povlečení a každé dva roky si pořiďte nový. Vaše krční páteř vám za to poděkuje.

Článek Jak často měnit polštář a je to vůbec třeba? byl publikován 11. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...