Interiérové trendy, které lahodí oku a prospívají zdraví

Sponzorované odkazy:

Interiérové trendy, které lahodí oku a prospívají zdraví

Všichni víme, že pokud doma něco předěláme, změníme dekorace v interiéru, popřípadě přestěhujeme nábytek, či vymalujeme, hned se doma cítíme lépe. Interiérové trendy se mění méně často, než ty, které se týkají oblečení, ale do interiéru můžeme zakomponovat moderní prvky, které budou lahodit nejen našemu oku, ale budou i prospěšné pro naše mentální i fyzické zdraví. Jak na to?

Jak na nové trendy?Jak na nové trendy?

Kousek přírody

Všimli jste si, že po odpoledni stráveném venku máte více energie a jste psychicky odpočatí? Víte, čím to je? Je to způsobeno tím, že lidstvo je naprogramováno tak, abychom souznili s přírodou. Květiny, stromy, čistý vzduch, zeleň – to vše nám pomáhá cítit se lépe. A tak neuděláte chybu, když do svého interiéru přinesete kousek přírody. Bohužel dnešní doba nám moc souznění s přírodou nepřináší. Žijeme v městech plných betonu, a když chceme do přírody, musíme se vydat do parku, či do lesa. Dnešní trendy zelených střech se u bytových domů snaží přinést do měst více zeleně. Stejně tak si můžete doma vypěstovat více rostlin, mezi nimi vyberte takové, které dokáží filtrovat toxiny a kyslík z vaší domácnosti.

Ratan je skvělý přírodní materiálRatan je skvělý přírodní materiál

Kromě zelených rostlin, můžete navodit pocit propojení s přírodou i výběrem materiálů, že kterých pořídíte nábytek. Zaměřte se na přírodní materiály, jako je dřevo, mramor, bambus, přírodní textilie. To může ovlivnit váš autonomní systém a pomoci snížit krevní tlak a hladinu stresu. Udržování harmonie ve vašem domě tak bude jednodušší. V osmdesátých letech minulého století tento způsob bydlení dokonce získal svůj název – byl označen americkým psychologem, E.O. Wilsonem, který varoval, že urbanizace a odpojení přírody budou mít vliv na nejen psychické zdraví celé populace.

Doneste domů květinyDoneste domů květiny

Biofilní design nám měl pomoci žít v souladu s přírodou. Domov by měl být bezpečným útočištěm, které vám umožní získat zpět naši duševní a fyzickou energii. S neustále se zvyšující přítomností technologií v domácnostech spolu s ruchem velkoměsta je čím dál složitější mít doma klid a pohodu. Přidání přírodních prvků do vašeho interiéru může nejen zvýšit pohodu, ale má také vliv na kreativitu, produktivitu a váš zdravotní stav.

Vybírejte přirozené textury a textilie

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začlenit skvělé venkovní prostředí do vašeho domova, je použití přírodních materiálů. Při renovaci struktury vašeho interiéru, včetně hlavních aspektů, jako jsou podlahy, stěny a schodiště, zvažte práci se dřevem, bambusem, cihlou, kamenem nebo železem. Bambus může být použit jako pružný podlahový materiál, cihla může být použita ke krbu nebo přízvuková stěna a dřevo může být zakomponováno ve struktuře vašeho domu, zejména jako odkryté přiznané trámy.

Přírodní kámen, jako je mramor a žula, se snadno udržuje a má dlouhou životnost – navíc má krásný a jedinečný vzhled, který může vylepšit design celé místnosti. Zajímavým doplňkem mohou být textilie a další doplňky, které jsou vyrobeny z kůže, vlny, či peří. Dekorace z proutí a dalších přírodnin pomohou rozproudit energii ve vašem domě – dle dávného učení Feng Shui.

Pusťte domů světloPusťte domů světlo

Jako designový prvek použijte přirozené světlo

Přirozené světlo má obrovský dopad na vaši psychickou pohodu. Bez ohledu na velikost, styl nebo uspořádání vašeho domova byste měli hledat způsoby, jak využít co nejvíce přirozeného světla. Na místech, kde přirozené světlo není možné, pracujte se svítidly, která vrhají organické a měkké světlo, jako jsou závěsná svítidla, svíčky nebo dokonce světlovody.

Uvítejte zeleň do svých prostor

Začlenění živých rostlin do vašeho domova vás posune blíže k přírodě. Zeleň dodává nudným nebo tmavým místnostem v domácnosti hloubku, krásu a charakter a zároveň čistí vzduch, takže interiéry jsou „zabydlenější“. V kuchyni si vybudujte na parapetě zahrádku plnou bylinek, která může vylepšit chuť vašich pokrmů. V koupelně zavěste rostliny milující vlhkost, aby nasákly přebytečnou vodu.

Článek Interiérové trendy, které lahodí oku a prospívají zdraví byl publikován 10. dubna 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...