Užitečné bylinky, které jsou nenáročné na pěstování

Sponzorované odkazy:

Užitečné bylinky, které jsou nenáročné na pěstování

Pokud jste v zahradničení nováček, a jste stejně jako já spíše typ „kozel zahradníkem“, jistě byste rádi věděli, jaké si na zahrádce vypěstovat bylinky, které by přežily vaši neodbornou péči a zároveň byly použitelné v kuchyni a jako bonus by měly nějaké ty benefity pro zdraví. Přinášíme vám tipy na tři bylinky, které vyrostou i naprostému začátečníkovi s minimem snahy, avšak s jistotou, že z nich budete mít užitek.

Bylinky nejen pomáhají zdraví, ale mohou zahrádku i zdobitBylinky nejen pomáhají zdraví, ale mohou zahrádku i zdobit

Máta

Máta patří mezi nejjednodušší byliny k pěstování, může se však při výsadbě v otevřeném terénu rychle stát invazivním „plevelem“, proto doporučujeme pěstovat mátu ve velkých nádobách, či vyvýšených záhoncích, které mají ohraničený okraj. Nejlépe, když je umístíte na slunce, či maximálně do polostínu. Kontejnerové rostliny, které dávají přednost bohaté, vlhké půdě – jako je například máta, by měly být každé dva týdny hnojeny univerzálním hnojivem. Pokud chcete mít „bio“ mátu, určitě vám vyroste i bez něj, ale sázejte ji do kvalitní zeminy. Pravidelná sklizeň podpoří růst nových lístků a velké shluky rostlin, by se měly minimálně každé dva roky protrhat, aby se udržela síla a kvalita rostliny. Máta vám v polovině léta ozdobí zahrádku svými květy, dle druhu kvete bíle, růžově, či lehce lila barvou.

MátaMáta

Máta peprná je nejoblíbenějším druhem k pěstování pro kulinářské účely. Hodí se pro dochucování jehněčího masa, jakož i pro výrobu mátových želé a omáček. Máta peprná se skvěle hodí i pro domácí kurýrování – zklidňuje mysl, pomáhá při zažívacích potížích, urychluje trávení. A když vám přijdou hosté, namíchejte jim mojito s vlastnoručně vypěstovanou čerstvou mátou.

BazalkaBazalka

Bazalka

Bazalku máme v kuchyni všichni. Středomořská kuchyně by se bez ní neobešla. Přidává se do mnoha pokrmů. I do tak obyčejného caprese salátu je čerstvá bazalka nutností. Na veškeré těstoviny jsou lístečky bazalky pomyslnou třešničkou na dortu.

Chcete-li dosáhnout optimálního růstu a chuti bazalky, umístěte rostliny na místo plné slunce v kvalitní hlíně. Udržujte rostliny dobře zavlažení, každých 10 dní je můžete přihnojit. Jelikož je bazalka původem z tropické Asie, vysazujte bazalku ven, až když přestanou být ranní mrazíky. Čím čstěji budete bazalku sklízet a ostřihávat, tím více chutných lístečků vyroste. Nezapomeňte odstranit květy hned, jak se objeví, jinak přestanou nové lístky růst a rostlina se bude chtít vytáhnout spíše do výšky. Když se o bazalku budete dobře starat, vydrží vám až do prvních podzimních chladných dnů. Bazalka se užívá při bolestech a křečích, pro zlepšení trávení a na nadýmání. Bazalka pravá podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu. Pomáhá při nespavosti, migrénách nebo motání hlavy. Má také zklidňující účinky a látky v ní obsažené vám pomohou navodit dobrou náladu. Bazalka se dříve užívala jako afrodiziakum. Maminky, které mají problém při kojení, ocení bazalku také – podporuje tvorbu mateřského mléka.

ŠalvějŠalvěj

Šalvěj

Sušená šalvěj často chutná silně, hořce a někomu může být její vůně nepříjemná, ale čerstvá šalvěj má lehkou, aromatickou – až lehce citrónovou chuť. V květináčích nebo záhoncích má šalvěj nejraději stanoviště na přímém slunci. Šalvěj není příliš náročná na druh zeminy. Šalvěj dorůstá přibližně do výšky kolem 60 centimetrů. Svými příjemně šedozelenými lístečky, dokáže být okrasou zahrádky. V době, kdy kvete, nabídne fialovomodré kvítky, které příjemně voní. Na začátku jara ji nezapomeňte zastřihnout, aby se vám urodilo. Na zimu ji můžete schovat v květináčích, v nevytápěné verandě, anebo v garáži.

Jaké jsou výhody šalvěje pro zdraví? Není jich málo. Stejně jako výše zmiňované „kolegyně“ je šalvěj dobrou bylinkou pro zažívání. Dělají se z ní nejrůznější odvary a kloktadla – na bolest v krku, afty, na kloktání po dentálních zákrocích. Osvěžuje dech. Potírání a koupele v šalvěji působí antimykoticky, na lupy a další kožní problémy. Šalvěj ocení dámy, které trápí nadměrné pocení v období přechodu, působí proti nadměrnému pocení. Na rozdíl od bazalky, která podporuje tvorbu mateřského mléka, se šalvěj dříve používala k zastavení laktace. Šalvěj by tak neměly užívat těhotné a kojící maminky.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článek Užitečné bylinky, které jsou nenáročné na pěstování byl publikován 20. března 2021 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...