Bylinky, které vypěstujeme na okně

Tagy:  bylinky, máta, řeřicha, bazalka

Sponzorované odkazy:

Bylinky, které vypěstujeme na okně

Bylinky jsou něčím, co dodá jedinečnou chuť a šmrnc prakticky jakémukoliv jídlu. Jsou zdravé a perfektně se hodí ke každému masu. Mnoho čerstvých bylinek má příznivý vliv na naše zdraví, překypují vitamíny a jsou vždy snadno použitelné coby chutné a voňavé koření. Jak vyřešit aby byly vždy po ruce? Je mnoho bylinek, které lze bez problému pěstovat doma a není pak problém jich kdykoliv využít. Kuchyň navíc zútulní a provoní. Níže se můžete dozvědět o několika bylinkách, jejichž pěstování stojí pramalé úsilí.

Základní typy pro pěstování bylinek

Většina bylinek potřebuje světlé místo, kde budou moct přijímat sluneční paprsky a prosperovat z nich. Jelikož se velmi často jedná o rostlinky ze středozemí, neměli by být v chladných místnostech a budou-li umístěné na okně, bude dobré ohlídat aby na ně nefoukalo. Živé rostliny vypadají v kuchyni velice pěkně a ti, co si potrpí na detailech, jistě stráví spoustu času vybíráním nejhezčích květináčů. Většinu bylinek je před zimou nejlepší sklidit a buď je usušit, nebo lépe zamrazit do kostek ledu.

Řeřicha

Snad nejjednoduše pěstovatelnou konzumní rostlinkou je řeřicha se svými svěžími zelenými výhonky. Její semínka zakoupíme prakticky kdekoliv a pak je už stačí rozsypat na vlhkou vatu a několik dní čekat, až se řeřicha začne ze semínka klubat stále výš a výš. V této fázi (kdy je řeřicha několik cm vysoká) je nejlepší čas na sklízení. Řeřicha má jemnou, ostrou chuť a skvěle se hodí do polévek, salátů či pomazánek.

Máta peprná

Sazenice máty peprné je nejlepší zakoupit na jaře v zahradnictví. Přes léto bude prosperovat na balkóně i za oknem a při dobré péči (pravidelné zálivce) se odmění svým rychlým růstem. Máta se hodí jak do čajů, tak alkoholických nápojů. Nádherně voní a dozdobit může i mnohé sladké dezerty. Na zimu je nejlepší ji sklidit. Nejvhodnějším způsobem uskladnění, stejně tak jako u většiny bylinek, je zamražení.

Máta peprná, autor: Simon EugsterMáta peprná, autor: Simon Eugster

Bazalka

Kdo by se bál pěstování bazalky od semínka, může si zakoupit již větší rostlinku. Šetří to čas a navíc pak bazalka bude kdykoliv k dispozici již od prvního dne. Bazalka je velice známou jednoletou středomořskou bylinkou, která se perfektně hodí k rajčatům a sýru. Ideální je použít ji do těstovin, jednoduchých omáček, do salátů či na oblíbené pesto. Má výraznou chuť i vůni, tudíž ji lze využít i v aromaterapii. Bazalka odhání hmyz a mezi její prospěšné účinky patří podpora trávení.

Bazalka, autor: FastilyBazalka, autor: Fastily

Článek Bylinky, které vypěstujeme na okně byl publikován 23. listopadu 2009 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...