Bylinky a koření na balkoně

Tagy:  bylinky, balkón

Sponzorované odkazy:

Bylinky a koření na balkoně

Na balkonech a lodžiích nemusíme mít jenom květinovou výzdobu v podobě tradičních muškátů či surfinií. V truhlíku si můžeme vypěstovat i léčivé bylinky nebo čerstvé koření, které sklidíme rovnou do hrnce. Bylinky je možné pěstovat celé léto v květináči či v truhlíku na balkóně nebo terase. Potřebují zhruba 4 až 5 hodin přímého slunečního svitu denně. Jejich pěstování je nenáročné a zvládne ho každá nezkušená amatérská zahradnice. Špatně se bude bylinkám dařit jen na severních balkónech, kam sluníčko v průběhu dne nezasvítí.

Bylinky trvalky vydrží v nádobách i několik let. Musíme se však postarat o jejich vhodné přezimování. Mezi takové, které nám při správné péči nadělají radost a užitek po mnoho let patří pažitka, máta, levandule, dobromysl – oregáno, rozmarýn, meduňka, tymián, mateřídouška, saturejka, šalvěj lékařská.

čerstvá levandulečerstvá levandule

Bylinky letničky (jednoleté rostliny) vydrží v nádobě pouze jednu vegetační sezonu a musíme je tedy každým rokem obměňovat. Mezi takové patří bazalka nebo kopr.

vrcholové lístky bazalky jsou nejlepší čerstvévrcholové lístky bazalky jsou nejlepší čerstvé

Pěstování v květináči či truhlíku

K pěstování bylinek používáme raději keramické květináče, jsou vhodnější než plastové, protože dýchají – umožňují prostup vzduchu do kořenového systému rostliny a kořeny v nich jsou méně náchylné k zahnívání. Při pěstování v plastu je nutné pečlivě vybrat dobře propustný substrát. Musíme zajistit dostatečný počet drenážních otvorů, aby mohla přebytečná voda při zálivce rychle odtéct. Na zahradě rostou bylinky téměř v každé půdě. V květináči má ale kořenový systém menší prostor, je podstatně choulostivější na přemokření a vyžaduje kvalitní substrát s dobrou propustností.

Zálivka a hnojení

rozmarýnrozmarýn

Bylinky na balkonech nespotřebují tolik vody jako balkonové květiny pelargónie nebo surfínie. Zaléváme tehdy, když je substrát na povrchu suchý. Přebytečnou vodu nenecháváme stát v misce, ale vždy ji vylijeme. Pokud nejsou nádoby s bylinkami pod střechou, ale stojí volně na dešti, je nutné zajistit odtok přebytečné vody. Bylinky nesmí přeschnout, substrát musí být stále vlhký, ale ne přemokřený. Pokud se budeme držet této zásady, 90 % úspěchu je zaručeno. Bylinky je vhodné jednou týdně přihnojovat, aby měly v nádobě dostatek živin. Vhodné je NPK nebo granulovaný kravský hnůj, který aplikujeme do vlhké zeminy, aby se nespálily kořeny. Příp. můžeme přidat k zemině trochu kompostu.

A jak na některé z nich

Pažitka potřebuje hodně slunce, zálivky i hnojení a prostoru, petržel chce polostín a dostatek vláhy a zeminy, máta může být na sluníčku i v polostínu, ovšem vodu potřebuje ve větším množství. Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu a působí mírně desinfekčně. Pro lahodnou vůni se přidává do čajových směsí a aromatických koupelí. Hlavní uplatnění má v kuchyni – přidává se do zeleninových salátů, těstovin, na pizzu, do polévek. Bazalku používáme vždy čerstvou, sušená ztrácí značnou část silic. Bazalku umístíme na balkon až když noční teploty neklesnou pod deset stupňů – ráda vymrzá. Šalvěj lékařská – listy se používají ke kloktání při zápalu hrdla i jako koření při přípravě ryb či jiného masa. Rostlina má stříbřité zbarvení. Má ráda horko a sucho, potřebuje více sluníčka a stačí jí málo zálivky – stejně tak i tymián, levandule či rozmarýn. Dobromysl neboli oregano – používá se v kuchyni, např. na italské těstoviny nebo pizzu. Rostlina má povzbuzující a protizánětlivý účinek. Chce dostatek sluníčka a slabší zálivku.

čerstvé lístky podrtíme v hmoždířičerstvé lístky podrtíme v hmoždíři osvěžující mátový nápojosvěžující mátový nápoj

Článek Bylinky a koření na balkoně byl publikován 13. března 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...