Jak vyčistit čalouněný nábytek

Sponzorované odkazy:

Jak vyčistit čalouněný nábytek

Čalouněný nábytek nás přímo láká k posezení, či poležení, je však občas náročný na údržbu. Víte, jak se o váš čalouněný nábytek starat tak, aby vydržel dlouho jako nový?

Čalouněný nábytek se velmi snadno ušpiníČalouněný nábytek se velmi snadno ušpiní

Především v domácnostech s malými dětmi a domácími mazlíčky může být udržení čistoty čalouněného nábytku oříškem. Nezřídka čalouněný nábytek i zapáchá.

Na trhu existuje nepřeberné množství čisticích prostředků na čalouněný nábytek. Jak pro ruční, tak i strojové čištění. Některé z nich nejen odstraní skvrny, ale oživí barvy a odstraní nechtěný zápach. Při jejich výběru se řiďte doporučením výrobce nábytku, abyste váš čalouněný nábytek nepoškodili.

Ne všechny výrobky určené pro čištění čalouněného nábytku se hodí na všechny typy potahových tkanin. Mohli byste látku nenávratně poškodit. Pokud se obáváte, že tento úkon nezvládnete, raději si objednejte odborníka, který se čištěním čalouněného nábytku zabývá.

Chcete-li to zkusit přeci jen po svém, před použitím daného produktu na velkou plochu zkuste čisticí prostředek použít na nějakém méně viditelném místě, zda barva potahové látky zůstává po jeho použití i nadále stejná.

Existují i domácí babské rady na čištění čalouněného nábytku

Jedním z nich je smíchat šálek tříprocentního peroxidu vodíku a jedné lžíce prostředku na nádobí. Tento přípravek nalijte do rozprašovače a můžete začít čistit.

Dalším tipem je smíchat 1 šálek sodovky s půl šálkem octa a půl šálkem prostředku na umývání nádobí. Důkladně před použitím protřepejte, abyste vytvořili pěnu.

Skvrny na čalounění lehce vydrhněte kartáčkem nebo čistým hadříkem z mikrovlákna, nikdy nic nedrhněte silou, to raději postup několikrát zopakujte. Nakonec setřete čistou vodou, aby vám na čalounění nevznikly po okrajích čištěného povrchu nevzhledné mapy.

Zápachu čalouněného nábytku se snadno zbavíte „suchou“ cestou. Smíchejte šálek jedlé sody a šálek kukuřičného škrobu a nábytek s ním posypejte, nechte působit a nakonec důkladně vysajte. Na méně viditelná místa čalounění můžete nakapat pár kapek éterického oleje, aby zůstal nábytek krásně voňavý.

Má-li vaše sedací souprava opěrné polštáře, které jsou na zip, aby se daly vyprat, vložte do povlaků polštářů voňavé pytlíčky s vaší oblíbenou vůní. Pokaždé, když si sednete, se vůně přirozeně uvolní do místnosti. A vaše návštěvy se budou divit, že to u vás doma vždy tak příjemně voní.

Článek Jak vyčistit čalouněný nábytek byl publikován 21. prosince 2020 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...