Tipy, jak mít živý vánoční stromeček co nejdéle hezký

Sponzorované odkazy:

Tipy, jak mít živý vánoční stromeček co nejdéle hezký

Byli jste zvyklí mít umělý vánoční stromeček a letos jste se rozhodli mít stromeček „živý“? Všichni se shodneme, že nejenže lépe vypadá, ale i voní. Mít živý vánoční stromeček však má svá specifická úskalí. Je také obtížné jej v přetopených bytech uchovat v koukatelném sta­vu.

Jak se starat o stromeček, aby nám vydržel i v přetopené domácnosti co možná nejdéle?Jak se starat o stromeček, aby nám vydržel i v přetopené domácnosti co možná nejdéle?

Vše začíná již při jeho nákupu

Vybírejte takový stromeček, který má dobře rostlé větve, aby na fotografiích vypadal dobře a abyste při strojení stromečku nemuseli přemýšlet, která strana je ošklivější a budete ji muset postavit ke zdi. Donesete-li si stromeček brzo před Vánoci, nechte jej na balkoně, nebo v chladném sklepě, aby vydržel svěží, co možná nejdéle. Existují stojánky na vánoční stromky, které jsou plnitelné vodou, což prodlužuje životnost stromečku.

Vybírejte hezky rostlý, dobře stavěný stromečekVybírejte hezky rostlý, dobře stavěný stromeček

Větší vánoční stromek vypije i několik decilitrů vody denně. V nabídce prodejců naleznete i stojany kovové, dřevěné, litinové, keramické i plastové. Je jen na vás, jakou variantu zvolíte. V posledních letech je velmi módní umístit vánoční stromek v květináči do ozdobných obalů z jutoviny a podobných materiálů, či jej stavět na starodávné sáňky.

Pozor na plísně

Jakmile donesete stromeček domů, vyndejte jej ze síťky, ve které je často prodáván, předejdete tak tomu, že se uvnitř zabalených větví budou díky vlhku houby a plísně.

Před tím, než dáte stromeček do stojánku, ponořte jej na chvíli do kýble s vodou, abyste zabránili dehydrataci. Odřízněte alespoň 3 centimetry z kmene stromu, aby byl řezný základ stromu čerstvý, lépe tak nabere vodu, funguje to stejně, jako u řezaných květin z květinářství.

Donesli-li jste si stromeček dříve, bezpečně ho vložte do kbelíku s vodou na zahradě, dokud nebudete připraveni jej přenést domů a umístit do stojánku.

Až budete připraveni svůj strom postavit, protřepejte ho pořádně venku, abyste odstranili veškerá volná olistění nebo hmyz. Můžete také několikrát bouchnout spodní částí kmene stromu o zem a odstranit tak všechno oschlé jehličí. Připevněte stromek do stojanu. Pokud potřebujete, odřízněte nebo seřízněte spodní část kmene tak, aby se vešla do stojánku. Umístěte strom dále od zdrojů tepla, jako jsou radiátory, či sušička na prádlo. Teplo strom vysuší a rychleji ztratí jehličí.

Stromeček pravidelně zavlažujteStromeček pravidelně zavlažujte

Snažte se stromek zavlažovat, aby vypadal svěže. Dehydratovanému stromu začnou velmi rychle klesat a vadnout větve, protože vlhkost je zásadní při péči o váš vánoční stromeček.

Pokud máte stromeček v květináči, nezapomeňte zalévat kořenový bal. A pokud je zatím venku na verandě, balkónu nebo na zahradě, může potřebovat ještě více vody, aby nevyschl. Zamezte tomu, aby na takový stromeček svítilo sluníčko, dříve by seschl.

Jak recyklovat vánoční stromek

Jakmile se přivítáme s novým rokem, bude třeba stromeček odstrojit a recyklovat. Neházejte vánoční stromečky ke kontejnerům, či popelnicím. Některá města a vesnice mají určené dny, kdy vánoční stromečky likvidují, zoologické zahrady někdy vyzývají lidi, aby jim vánoční stromečky donesli. Ikea měla program, kdy jste za vrácený vánoční stromeček dostali peníze zpět za to, že jste jej donesli k likvidaci, ale uvidíme, jak to bude díky vládním opatřením letos proveditelné.

Stromeček v květináči vložte do nádoby o větší velikosti, přičemž dávejte pozor, abyste kořenovému balu poskytli dostatek prostoru pro rozšíření a růst. Pokud se vám to podaří, můžete si příští Vánoce užít se stejným stromečkem. Pokud se vám nepodařilo se dobře o stromeček postarat a uschl vám, lze využít pro mulčování. Příroda vám poděkuje.

Článek Tipy, jak mít živý vánoční stromeček co nejdéle hezký byl publikován 28. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...