Vyplatí se stavba pasivního domu? Podívejme se na jeho klady a zápory!

Tagy:  pasivní domy, rekuperace, ekologie, úspory, technologie, novostavby

Sponzorované odkazy:

Vyplatí se stavba pasivního domu? Podívejme se na jeho klady a zápory!

První si řekněme, co si vlastně představit pod pojmem pasivní dům. Pasivní domy (kategorie A+) spadají dle energetické náročnosti spolu s dnes již ne tak neobvyklými nízkoenergetickými (kategorie A, spotřeba < 50 kWh/m2.a) a zatím spíše experimentálními nulovými domy (kategorie A++, spotřeba < 5 kWh/m2.a) do kategorie mimořádně úsporných staveb a musí ročně spotřebovat maximálně 15 kWh na m2 vytápěné plochy. Pokud vezmeme v úvahu že dnešní norma pro standardní novostavbu (kategorie C) je 98 až 142 kWh na m2 vytápěné plochy za rok a pro dnes nejčastěji prováděné úsporné domy (kategorie B) 51 až 97 kWh na m2 za rok, jedná se o skutečně velké úspory.

Tyto stavby jsou nazývány „pasivními“, jelikož pro své vytápění využívají primárně pasivní zdroje energie, jako jsou vnější zisky ze slunečního záření či zisky vnitřní, mezi něž patří hlavně teplo produkované obyvateli domu a různými spotřebiči. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou výhody a nevýhody těchto moderních budov.

Dům u tří stromů, Autor: Jeremy LevineDům u tří stromů, Autor: Jeremy Levine

Výhody pasivních domů

Představte si, že žijete v domě, kde se nikdy nesetkáte s nepříjemnými průvany a ve všech pokojích bude po celý rok příjemná konstantní teplota. To je bez pochyby jeden z nejpříjemnějších benefitů tohoto systému. To však není spolu s velkými úsporami za vytápění vše! Konstrukce pasivního domu Vám totiž zajistí také čistější vzduch, díky čemuž se zde bude skvěle žít alergikům.

Tyto vlastnosti jsou zajištěny díky důmyslnému systému rekuperační jednotky, která upravuje vzduch v závislosti na počtu lidí a úrovni aktivity v domě. V podstatě z domu vytlačí vydýchaný vzduch a nasaje čerstvý, který důkladně přefiltruje. V zimě se v rekuperaci předá teplo z vydýchaného vzduchu čerstvému, který je do domu nasáván, což je jedním z hlavních důvodů masivních úspor na vytápění. V létě naopak předá příchozí vzduch teplo a vlhkost tomu odváděnému, takže zůstane ve všech místnostech příjemný chládek.

Pasivní domy dokážou paradoxně ve svůj prospěch využít i jeden z největších tepelných mostů, jímž jsou velká panoramatická okna. Okna budou samozřejmě stále místy s největšími tepelnými ztrátami, to se však dá vyřešit využitím moderních oken s izolačními čtyřskly a jejich orientací na jih, kde budou díky slunečním paprskům v průběhu dne zároveň sloužit jako pasivní zdroj tepla. Tyto domy mají bezesporu spoustu výhod, jako poslední bych však zmínil vysoký akustický komfort, který je zajištěn díky hrubé izolaci stěn a kvalitním oknům.

Nevýhody pasivních domů

Nevýhod mají pasivní domy o poznání méně, než výhod, což však neznamená, že zde žádné nejsou. Mezi hlavní nevýhody bychom mohli zařadit vyšší náklady na stavbu domu. Pro stavbu kvalitního pasivního domu jsou potřeba skuteční odborníci, jelikož se jedná o velice náročný a sofistikovaný proces. Při stavbě si připlatíte za odborníky, větší vrstvy kvalitní izolace a rekuperační systém. Rozhodně není dobrý nápad se pokoušet o stavbu takovéhoto domu svépomocí nebo najmout neověřenou firmu, jelikož bez odborných znalostí se takovýto dům kvalitně jednoduše postavit nedá!

Některým konzervativním jedincům by mohlo také vadit, že si v domě v podstatě neotevřou okna, jelikož by to narušovalo prostředí domu s konstantní teplotou a čistým vzduchem. Poslední nevýhodou je to, že je třeba mít zpracovaný nejen detailní realizační projekt, ale také audit od nezávislého energetického auditora.

Výhoda či nevýhoda?

U pasivních domů je třeba zmínit ještě jeden důležitý fakt, u nějž je opravdu těžké posoudit, zda se jedná spíše o výhodu či nevýhodu. Jde o krb. Minimální topný výkon krbů je pro pasivní domy příliš vysoký, takže není možné ho využít ani při těch nejsilnějších mrazech, a proto je v pasivním domě skutečně zbytečný a mohl by způsobovat jeho přehřívání.

To znamená, že v pasivním domě nepotřebujete komín, což je zajisté příjemný benefit, díky němuž odpadá spousta starostí. Některým by však mohl estetický dojem z plápolajícího ohně v interiéru chybět. Nebojte, i pro tyto lidi existuje řešení. Pro pasivní domy je však třeba zvolit speciální těsněné krby a komínové systémy, aby nedocházelo k narušení vzduchotěsnosti stavby, takže otevřené krby mají červenou.

Je také třeba, aby byly dodrženy všechny technologické a bezpečnostní pravidla. Tyto skutečnosti sebou samozřejmě přinášejí vyšší náklady na pořízení krbu, což se však dá u těchto domů předpokládat. Pokud se majitel rozhodne, že krb vyžaduje, dá se jím vytvářená energie využít například pro ohřev užitkové vody ve výměníku, aby nepřišla vniveč.

Výhody:

  • Úspora energie
  • Vysoký tepelný komfort
  • Čistý a čerstvý vzduch
  • Prostředí vhodné pro alergiky
  • Akustický komfort
  • Eliminace tepelných mostů

Nevýhody:

  • Vyšší počáteční náklady
  • Riziko neodborného provedení
  • Nemožnost větrání pomocí oken
  • Nutnost nezávislého energetického auditu

Závěr

Výhody pasivních domů bezesporu převažují nad nevýhodami, pokud tedy plánujete v budoucnu stavbu nového domova, doporučuji Vám zvážit právě tento typ stavby! Spoustu zajímavých a přínosných informací o pasivních stavbách vám nabídnou stránky Centra pasivního domu.

Článek Vyplatí se stavba pasivního domu? Podívejme se na jeho klady a zápory! byl publikován 3. prosince 2018 v 23.30 v rubrice Dům. Autorem článku je Michal Langer. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...