Potřebujete vyklidit dům, či byt?

Sponzorované odkazy:

Potřebujete vyklidit dům, či byt?

Budete se stěhovat, či jste zdědili dům plný harampádí a potřebujete před ho před jeho prodejem vyklidit? Jen vidíte tu spoušť a ani nevíte, kde začít? Před tím, než se psychicky zhroutíte, přečtěte si náš článek, který přináší tipy na vyklizení domu, které vám usnadní práci.

Jistě víte, že pronájem a odvoz kontejneru s odpadem je velice drahou záležitostí, ale také vám to usnadní spoustu práce. Pokaždé odvážet odpad na sběrný dvůr, když naplníte vlek za automobil, vás bude stát spoustu drahocenného času, sil a také pohonných hmot. Když si pronajmete kontejner, nebudete mít potíže s velkoobjemovým odpadem. Dříve, než se vydáte vyklízet dlouho opuštěný dům, připravte si ochranné prostředky, rukavice, alespoň ty jednorázové, při zametání použijte respirátor, pokud jsou v domě krysy a myši, mohli byste dostat třeba leptospirózu, či jinou nepěknou nemoc.

Určitě se také neobejdete bez desinfekčních a čisticích prostředků. V domě nejdříve řádně vyvětrejte, jsou-li na stěnách plísně, měli byste mít respirátor a větrat po celou dobu vyklízení.

Když se v takovém domě rozhlédnete, může se vám chtít plakat, chytá vás záchvat paniky a vůbec nevíte, kde začít. Vezmete pár krabic, které ledabyle naplníte nepořádkem, ale nic neubyde. Musíte si stanovit plán úklidu. Je jen na vás, zda pro vás bude příjemnější vyklízet místnost po místnosti, nebo se nejdříve rozhodnete vyházet všechen nábytek a pak uklízet menší drobnosti, abyste měli více místa na práci.

Nedělejte spoustu činností naráz, budete snadno unavení. Raději si napište na papír, co budete ten daný den dělat a držte se plánu. Požádejte o pomoc přátele a rodinu. Uvidíte, že vám půjde práce rychleji od ruky.

Nejsnadnější obvykle bývá, pokud nejdříve vyklidíte koupelny a toalety, tam přeci jen nebývá tolik nepořádku. Budete mít pocit, že už jsou některé místnosti v domě hotové. Navíc se budete pak moci v koupelně osvěžit a umýt. Nemůžete však začít odnášet vybavení a nábytek, pokud je na chodbách a u vstupních dveří nepořádek. To by mělo být první, co uděláte. Vykliďte místa, kudy potřebujete chodit a nosit těžké věci. Předejdete tak úrazům.

Nemáte-li k věcem a nábytku v domě žádný emocionální vztah, půjde vám vyklízení rychle, protože jednoduše všechno vyhodíte. Nachází-li se tam věci osobní potřeby, alba, rodinné fotky, sbírky knih, známek, nejrůznější vzpomínkové předměty, bude to složitější. Při vyklízení rozhodně není čas na prohlížení a přebírání takovýchto drobností. Vykliďte si místnost, nebo alespoň kout, kam do krabic umístíte přesně tyto věci, které „byste si mohli chtít nechat“ a jednoduše je tam dávejte. Později se k nim můžete vrátit.

Máte-li pomocníky, hned ráno si rozdejte úkoly, aby každý věděl, co má dělat, abyste si při vyklízení nepřekáželi, nezapomeňte také zařídit občerstvení, nechte si dovézt oběd, ať se zbytečně nezdržujete, při vyklízení dochází často k oděrkám a odřeninám, bude se vám tak hodit malá lékárnička s desinfekcí, náplastmi, popřípadě obvazy. Hlavně nezoufejte, i když se vám může zdát, že jste zavaleni nepořádkem, určitě to brzo zvládnete!

Článek Potřebujete vyklidit dům, či byt? byl publikován 18. února 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...