Jak využít barevný designový nábytek v interiéru

Jak využít barevný designový nábytek v interiéru

Sladit interiér tak, abychom se v něm cítili dobře může být občas věda. Zvlášť, když si nejsme úplně jisti, jak by měl výsledek vypadat, můžeme být zmateni z toho, jaké barvy vybrat na stěny, na podlahu, nábytek i dekorace. Máme pro vás několik rad, podle kterých si barevně sladíte interiér jako zkušený architekt.

1/ Dejte na svoje pocity

Řídit se podle moderních trendů není úplně nejšťastnější způsob, jak si zařídit interiér. Samozřejmě se nechte inspirovat, ale v konečném výsledku se spoléhejte raději na to, jaký je váš osobní vkus. Máte-li rádi fialovou, proč ji nevyužít? Cítíte se příjemně tam, kde převládá zelená? Dobře, váš byt si zaslouží něco zeleného.

2/ Kombinujte tóny barev

Barvy volené ve stylu „tón v tónu“ skvěle odstupňují jednotlivé části interiéru, dají mu hloubku a prostor, a navíc budou v harmonii. Nebojte se využít hlavní barvu ve více tónech – od světlé po tmavou.

3/ Používejte teplé i studené barvy

Aby byl prostor v rovnováze, využijte jak barvy teplé, které zahřívají a povzbuzují – červenou, hnědou, oranžovou, béžovou, žlutou, a k nim volte barvy studené, které naopak ochlazují a uklidňují – modrou, zelenou, šedou, bílou.

4/ Dejte pozor na sytost a světlost barev

Při vybírání barev myslete na to, že velmi syté barvy často působí rušivým dojmem, pokud trávíte v místnosti delší dobu. Proto je vhodnější volit sytou barvu jen jako doplňkovou, ne přímo na zeď.

Při volbě barev na zdi si pohrajte se světlostí barvy. Pro malé a méně osvětlené místnosti volte světlejší odstíny, které prostor opticky zvětší. Naopak u velkých a dobře prosvětlených místností se nemusíte bát sáhnout po tmavších odstínech vybrané barvy. Docílíte tak příjemné útulnosti.

5/ Nepřehánějte to s barvami

Aby interiér nepůsobil dojmem „každý pes, jiná ves“, držte se při výběru barev při zemi. Úplně postačí, když zvolíte jednu hlavní barvu, kterou doplní tlumená barva, světlá barva a jedna nebo dvě výrazné akcentní barvy, které může vhodně reprezentovat zajímavý designový nábytek. Tím si zajistíte, že až se vám daná výrazná barva okouká, můžete ji lehce vyměnit za jinou a pokoj hned dostane novou tvář.

6/ Jděte na to pozpátku

Většinou je zvykem vybrat nejdříve barvy podlahy a stěn a teprve poté ladit nábytek a dekorace. Ale zkuste to opačně, vyberte si nejdříve nábytek a podle něj teprve volte barvu výmalby a podlahové krytiny. Nebudete se tak bát vybrat i výrazný designový nábytek, protože k němu pak snadněji vyberete barvu zbytku interiéru. Naopak by se vám vybíralo hůře.

Tipy na designový nábytek, který oživí každou místnost

Červená plná energie

Velmi výrazná barva, která se nehodí do každé místnosti. Skvěle se hodí do obýváků nebo kuchyní, kde se lidé scházejí, konverzují a kde panuje čilý ruch. Vyzkoušejte například designovou sedačku Pop Missoni od značky Kartell, která vnese do místnosti vlnu optimismu a dobré nálady. Velmi výrazný design zastoupený červeno-žlutými květy zaujme na první pohled.

Modrá pro klid duše i těla

Toužíte-li po klidném koutku, kde se vám bude dobře odpočívat, sáhněte po modré. Je to ideální barva pro koupelny a ložnice. Vybavte si třeba ložnici toaletním stolkem a k němu umístěte designovou židli Cut 4Star Wood v modré barvě.

Žlutá jako symbol radosti

Mít doma něco, co vám dělá radost je důležité. Žlutá barva je optimistická a přívětivá, nehodí se ale jako hlavní barva. Ve chvíli, kdy ji použijete na stěnách, může působit frustrujícím dojmem, proto volte žlutou spíše jako akcentní barvu. Zajímavým prvkem se může stát žlutý designový konferenční stolek Link Coffee Table výrobce Miniforms ideální pro odkládání věcí v chodbě, kuchyni i obýváku nebo jako doplněk k sedačce.

Zelená je hravá i uklidňující

Nebojte se zelené, můžete ji použít jak v kuchyni, tak v pokojících pro děti, v koupelně i dalších místnostech. Zelená je dobrá pro zklidnění očí. V kuchyni bude působit chladivě, v dětském pokojíku vesele a v obýváku pohodlně. Vašim nejmenším se bude určitě líbit zelená designová dětská stolička Pony, kterou vyrábí společnost Adelta.

Oranžová vás osvěží

Všude tam, kde se chcete cítit plni energie zvolte oranžovou, jako jednu z barev. Dokáže vás aktivovat a nabudit, nakopnout k výkonu. V obývacích pokojích s ní šetřete, naopak do pokojíčků nebo kuchyní může být příjemným zpestřením. Zkuste vnést oranžovou barvu do interiéru třeba ve formě pohodlného designového sedacího vaku Sacco 280 od značky Zanotta.

Fialová nabízí inspiraci

V místnostech s fialovými prvky se budete cítit kreativně a sofistikovaně. Tmavší odstíny působí luxusně, světlejší zase klidně a mírně. Fialová dodá interiéru jistou hloubku. I nevýrazný obývák dostane novou tvář s designovými stoličkami Pilastro od výrobce Kartell ve fialové barvě. Použít je můžete buď jako stoličku nebo jako odkládací stoleček.

Bílá jako lilie

Pokud jde o bílou, stále se s ní v interiérech setkáváme především na stěnách, kde má samozřejmě své neoddiskutovatelné místo. Zkuste ale bílou využít i jinak. Jako doplňkovou barvu ji lze použít u nábytku. Bílý designový jídelní stůl Ikon, který najdete pod značkou Pedrali, dodá vaší kuchyni nádech dokonalosti.

Černá nesmí chybět nikde

Každý pokoj by měl podle některých obchodníků mít alespoň kousek něčeho černého. Černá je luxusní záležitostí, dodá interiéru správnou hloubku, ale rozhodně se s ní nesmí plýtvat. Úplně postačí jeden prvek. I jedno jediné designové křeslo Moor(e) značky Driade si ve vašem interiéru najde pevné místo.


DesignPropaganda, s.r.o. – designový nábytek, svítidla a doplňky (designpropagan­da.cz)

Článek Jak využít barevný designový nábytek v interiéru byl publikován 4. listopadu 2018 v 11.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...