Jak vybrat stůl do jídelny, obývacího pokoje či pracovny?

Tagy:  jídelní stoly, pracovní stoly, kancelářské stoly, byt, dům, nábytek

Jak vybrat stůl do jídelny, obývacího pokoje či pracovny?

Trendem posledních let jsou jednoduše a minimalisticky zařízené byty s minimem nábytku. Důraz je kladen na prostor, světlo a vzdušnost, což pokoji spousta skříní a polic rozhodně nepřinese. Dnes již dokonale fungují nejrůznější skryté vychytávky a zabudované úložné systémy, díky kterým se zdá být nábytek prakticky neviditelný a přesto pojme neuvěřitelné množství věcí. Stále však existují kusy, bez kterých se doma prostě neobejdete. Patří k nim například pohovka, kuchyňská linka a beze sporu také stoly, které své uplatnění najdou takřka v každé místnosti. Jak ale vybrat ideální stůl, jež bude praktický a zároveň designově propracovaný? Těchto několik tipů vám snadno napoví.

Jídelní stůl, co vydrží věky

Kam se poděly ty doby, kdy byl veškerý nábytek vyráběn ručně a co kus, to neotřelý originál s vlastní duší. Dnes nakoupíte veškerý sortiment do bytu doslova na každém rohu, sami si ho smontujete a zaplatíte sotva pár set korun. Sice v danou chvíli možná ušetříte, ale o kvalitě nemůže být řeč. Jídelní stoly jsou nedílnou součástí každého obydlí a představují jakousi nutnost i v sebemenším bytě. Zároveň by měly také splňovat jisté parametry, jako jsou stejně dlouhé nohy, díky kterým se nebude naklánět a viklat, dbát byste rovněž měli na jeho bytelnost, kdy se nerozpadne na části při větší zátěži nebo manipulaci a v neposlední řadě není dobré šetřit na materiálu, který by talíře, skleničky, jídlo, pití a neustálé otírání akorát poničily. Ideální volbou jsou proto stoly dřevěné nebo laminové. Nic nezkazíte ani moderní kombinací skla a kovu.

Pořiďte si kvalitní jídelní stůl, autor: galeraPořiďte si kvalitní jídelní stůl, autor: galera

Nešetřete na svých dětech

Spousta lidí má tendenci se odbývat a šetřit i na svých potřebách. Jakmile se ale dostaví děti, obvykle se snažíte jim dopřát jen to nejlepší a podporovat je ve všem, co jim pomůže zdravě dospět. Nejenom pedagogové, ale také lékaři a psychologové kladou rodičům na srdce, aby nezanedbávali předškolní a školní věk, kdy se děti formují a vy máte jedinečnou šanci výrazně ovlivnit to, čím budou v dospělosti. Na čem tedy rozhodně nešetřete, jsou školní pomůcky, především pak psací stůl. Vhodně zvolený model bude pro děti komfortní, rozvine jejich pracovitého i kreativního ducha a navíc vám pomůže uskladnit všechny pomůcky, bez kterých se váš malý školák neobejde. Místo jednoduché psací desky mu proto obstarejte bytelný stůl s prostornou psací plochou, s dostatkem šuplíků a nebojte se ani barev, které příjemně doplní styl dětského pokoje.

Nešetřete na nábytku pro své děti, autor: galeraNešetřete na nábytku pro své děti, autor: galera

Vše pro domácí kancelář

Ne každý si tento luxus může dovolit, pokud ale máte ve svém domě nebo bytě místnost navíc, kde jste se rozhodli vytvořit pracovnu či studovnu, pak věnujte značnou pozornost stolu, kde budete trávit většinu svého času. Kancelářské stoly nemusejí být tolik propracované jako stoly dětské, nicméně měly by mít co největší pracovní plochu. Vzhledem k faktu, že povrch stolu zaplníte nejenom objemným počítačem, ale také nejrůznějšími psacími pomůckami, etiketami, lístečky, papíry a deskami, investujte nejlépe do stolu ve tvaru L. Klasické šuplíky pak lze vyměnit za skřínku nebo tresor, kam umístíte veškeré cennosti a důležité dokumenty.

Kancelářský stůl by měl mít větší pracovní plochu, autor: galeraKancelářský stůl by měl mít větší pracovní plochu, autor: galera

Článek Jak vybrat stůl do jídelny, obývacího pokoje či pracovny? byl publikován 4. září 2015 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...