Manuál pro domácí pěstování bylinek

Tagy:  byliny, zahrada, pěstování, vaření, vůně, kuchyně, jídlo

Sponzorované odkazy:

Manuál pro domácí pěstování bylinek

Již pomalu mizí doby, kdy bylo laciné grilovací koření, podravka a jiné chemikálie nedílnou součástí každého pokrmu a lidé si bez nich nedokázali přestavit své vaření. Čerstvé bylinky jsou v každém případě tou nejlepší variantou, která jídlu dodá svěžest, lehkost a nádhernou vůni. Pokud se naučíte správně bylinky používat, dokonce nebudete muset sáhnout ani po soli, čímž pokrm povýšíte na zdravější variantu. Bylinky z obchodu jsou často velmi nekvalitní a nevydrží vám sotva týden. Pořiďte si raději sazenice a naučte se je pěstovat sami. Víte, jak na to? Pokud ne, my vám samozřejmě velmi rádi poradíme.

Ven či dovnitř?

Bylinkám se samozřejmě nejlépe daří ve venkovním prostředí, nicméně ne každý má to štěstí na zahradu, terasu nebo balkon, proto si ukážeme hned dvě varianty, jak bylinky pěstovat. V první řadě je třeba si uvědomit, zda rostou do výšky nebo jsou takzvaně plazivé. Mezi trsnaté bylinky, které vám budou růst jak do výšky, tak zlehka do stran jsou libeček, oregáno, meduňka, bazalka, tymián, petržel nebo máta. A právě tyto základní bylinky jsou alfou a omegou každého vaření.

Autor: Green Mountain Girls FarmAutor: Green Mountain Girls Farm

Pokud jste se rozhodli pro pěstování venku, pak věnujte každé bylince zvláštní truhlík a nebojte se jimi zaplnit téměř celou zahradu. Většina bylinek po tom, co vyroste, nejenom skvěle vypadá, ale především nádherně voní, což během posezení u oběda nebo odpolední kávy jistě uvítáte. Pakliže budete chtít pěstovat bylinky například na parapetu v kuchyni, klaďte důraz na jejich zasazení, abyste poté s jejich růstem neměli problémy.

Jak je zasadit?

Výhodou bylinek je fakt, že k sobě zpravidla velmi dobře ladí, proto se nemusíte vůbec obávat je vložit do jednoho truhlíku. Ideálně k sobě přidejte ty byliny, které používáte do jednoho pokrmu. Pokud například často připravujete brambory na rozmarýnu a tymiánu, rozhodně mohou mít společnou půdu. To samé platí o bylinkách, které dáváte do vývaru nebo svíčkové. Co pěstujte odděleně je vavřín, kterému vadí příliš suchý vzduch v bytech.

Pěstujte nevšední byliny

Výše zmíněné bylinky zná sna každý a většina lidí je v pokrmech běžně identifikuje. Existuje ale také celá řada dalších bylinek, které jsou populární především ve světě a Češi se je ještě nenaučili osvojit. Co říkáte například na Stevii, což je přírodní, nekalorické sladidlo, čtyřikrát sladší než klasický bílý cukr. Pěstovat můžete třeba také wasabi, jež je populární především v asijské kuchyni.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Článek Manuál pro domácí pěstování bylinek byl publikován 21. června 2015 v 20.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...