Jak vybrat povlečení?

Jak vybrat povlečení?

Potřebujete si pořídit do ložnice nové kvalitní ložní povlečení a nevíte, jaký materiál zvolit? V dnešní době naleznete na trhu mnoho druhů ložního povlečení, které jsou vyrobeny z různých materiálů. V tomto článku vám poradíme, na co se při výběru zaměřit a také na co si dát pozor.

V dnešní době existuje stále hodně lidí, kteří se při výběru ložního povlečení dívají pouze na jeho vzhled. Pokud však chcete opravdu kvalitní povlečení, pak výběr podle barvy a vzoru opravdu nestačí.

Výběr povlečení podle materiálu

V minulosti se museli naši předci spokojit s povlečením vyrobeným z jednoho materiálu. My máme naštěstí dnes možnost vybírat si z více materiálů. Jednotlivé materiály je možné mezi sebou porovnat a vybrat takové povlečení, které je naší pokožce nejpříjemnější. Mezi nejdostupnější a nejběžněji využívané materiály se řadí bavlna, satén, krep, flanel, damašek.

Bavlněné povlečení

Bavlna patří mezi klasiku. Jedná se o velice oblíbený materiál, který se používá již od počátků. Oblíbený je zejména pro své vlastnosti. Je k pokožce velice příjemný, měkký a pružný. Dále se vyznačuje skvělou prodyšností a savostí. Bavlněné povlečení je také cenově dostupné, takže si ho může pořídit každý.

Další výhody bavlny:

  • jednoduchá údržba
  • možnost praní až na 60 ºC
  • dobrá pevnost a odolnost
  • jedinou nevýhodou tohoto povlečení je nutnost žehlení po každém vyprání kvůli vyšší mačkavosti.

Saténové povlečení

Kvůli opravdovému pohodlí a komfortu často lidé volí saténové povlečení. Bavlněný satén se vyrábí z vysoce kvalitní bavlněné příze, ze kterého je ložní povlečení utkané. To zaručuje jeho lesk, jemnost a poměrně dobrou hřejivost.

Výhody saténu

Satén patří mezi pevné a trvanlivé materiály, které se málo mačkají, proto není třeba je žehlit. Dále je povlečení ze saténu oblíbené také kvůli své hebkosti a měkkosti. Jsou velice příjemné na dotek. Saténové povlečení je možné používat po celý rok, neboť díky svým vlastnostem v létě příjemně chladí a naopak v zimě rychle zahřeje.

Dávejte si pozor při jeho údržbě. Povlečení se musí prát naruby a s jemnějšími pracími prostředky, aby nedošlo k jeho poškození.

Krepové povlečení

Na krepové povlečení nedá dopustit mnoho domácností a to z důvodu jeho snadné údržby. Krepové povlečení se nikdy nemusí žehlit. Krep se vyrábí ze 100% bavlny a k výrobě povlečení se používá hustě tkaná látka, která disponuje vyšší gramáží. Krepové povlečení si zachovalo všechny vlastnosti bavlny jako měkkost, pružnost, prodyšnost.

Krep se řadí mezi kvalitní tkaniny, avšak ne každému je tento materiál příjemný.

Povlečení pro zimní období

Během zimy doporučujeme používat flanelové povlečení, které je oblíbený právě díky své vysoké hřejivosti. Disponuje však i dalšími přednostmi, jako je hebkost, měkkost, vysoká savost a dobrá izolace tepla. Horší je to naopak s údržbou.

Luxusní povlečení

Toužíte-li po něčem extra do vaší ložnice, pak vybírejte z luxusního ložního povlečení, mezi které se konkrétně řadí damaškové povlečení, povlečení Mako Satén a Mako Jersey. Damašek se vyrábí ze 100% bavlny nejvyšší jakosti. Damaškové povlečení lze poznat podle decentního proužkového vzoru, který je vytkán během výroby. Povlečení z damašku disponuje hlavně dlouhou životnosti a rozměrovou stálostí.

Mako Satén a Mako Jersey jsou povlečení, které jsou stejně jako damašek vyrobené z vysoce kvalitní bavlny. Mako Satén se konkrétně vyrábí ze 100% čisté a česané egyptské bavlny a Mako Jersey z bavlny s vysokou gramáží. Povlečení disponují skvělými vlastnostmi. U Mako Saténu je to vysoký lesk, odolnost, měkkost, jemnost, stálost. U Mako Jersey je to rovněž měkkost, jemnost a navíc také výborná regulace tepla.

Článek Jak vybrat povlečení? byl publikován 8. ledna 2015 v 17.15 v rubrice Doplňky. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...