Stavba terasy se rozhodně vyplatí

Stavba terasy se rozhodně vyplatí

Mít vhodné podmínky a zároveň nemít terasu je skoro smrtelný hřích. Vytvořit si před domem venkovní posezení je totiž skvělý nápad, který stojí minimálně za zvážení.

TerasaTerasa

Jistě, nejde o nic snadného ani levného, ale jakmile se vám podaří celý projekt dotáhnout do vítězného konce, nebudete nakonec vynaložených peněz ani fyzických sil litovat.

Je potřeba o terase přemýšlet

Pouštět se bezhlavě do budování čehokoliv je nesmysl. Nejlepší je si v klidu vše promyslet a ujasnit si i ty nejméně podstatné detaily, jelikož i na nich v konečném důsledku hodně záleží. Zásadní jsou zde rozměry.

Pokud chcete jen místo pro sebe, není problém vybudovat něco menšího. Nicméně většinou je lepší mít alespoň středně velkou terasu, na kterou se vleze jak sedací nábytek, tak kupříkladu i gril, případně přenosná udírna.

Rovněž je dobré zvážit, na kterou stranu má být terasa situována. Rozhodně zapomeňte na sever. Terasa musí být prohřátá, a proto by vaše volba měla padnout ideálně na jižní stranu. Uvažovat se případně dá i o západu.

Dřevo vypadá nejlépe

Terasu lze postavit prakticky z čehokoliv. Chcete-li však, aby vám nějaký ten pátek vydržela sloužit, budete muset sáhnout po něčem kvalitním.

Velmi dobrou surovinou je kupříkladu dřevo. Ze všech myslitelných materiálů vypadá nejlépe. Navíc se po něm dobře chodí a snadno se nahřeje, takže si konstantně udržuje příjemnou teplotu.

Nicméně terasová prkna se mohou časem vlivem velké vlhkosti začít deformovat. Tomu můžete z části zabránit již během pokládky, a sice pomocí distančních podložek. Hlavně verze od Gardina.cz jsou velmi efektivní, jelikož disponují zlepšenou ventilací, díky čemuž dřevo snadněji osychá.

Ovšem ani tak se nevyhnete nutnosti pravidelných ochranných nátěrů. Nemusíte je však aplikovat každý druhý měsíc. Bohatě postačí dvakrát ročně.

Foto: Freepik.com

Článek Stavba terasy se rozhodně vyplatí byl publikován 15. ledna 2022 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...