Stavba terasy - jaký zvolit materiál

Tagy:  WPC, Wpc terasy, WPC terasa, WPC prkna, dřevoplastové terasy

Stavba terasy - jaký zvolit materiál

Nejčastěji se ke stavbě terasy používá dlažba, dřevěná prkna a poslední dobou je stále vyhledávanějším materiálem wood plastic – kompozit WPC. Ať už zvolíte jakýkoli materiál, nastudujte si předem instalační manuál a podmínky záruky. Pokud nebudete řádně dodržovat manuál, mohou se v průběhu času vyskytnout chyby a s tím související problémy.

Wood plastic materiál

Pokud se rozhodnete při stavbě pergoly pro tzv. dutá prkna, musíte je spádovat a kotvit nosiče. Toto ovšem není nutné, pokud zvolíte plná prkna.
Jestliže si toužíte postavit terasu sami, obstarejte si předem veškeré potřebné nářadí (vrtačka, pila, bruska, svinovací metr, dřevěné kolíky, latě pro vymezení spáry, zednická šňůrka, rýč, lopata, vodováha, kladivo, aku šroubovák a pryžová palice).

Jak na to?

V první fázi začněte podkladem – podložím, které musí být velmi dobře odvodňováno. Pokud máte nepropustné podloží, dopředu si promyslete správnou spádovost terénu. Samostatná terasa může být instalována totiž jak na vodorovné ploše, tak ve spádu.
U teras z wood plastic materiálu lze použít štěrk, beton či zámkovou dlažbu a odvod vody zajistíte položením tzv. nosníků. Nosníky se navíc postarají o dokonalou cirkulaci vzduchu – pokud budete dodržovat určitou vzdálenost (nejčastěji ve vzdálenosti 30 cm od sebe).
S wood plastic prkny se pracuje stejně jako se dřevem. Tvrdost prken odpovídá dubu nebo buku. Výhodou je, že se nemusí natírat. Případně skvrny od jídla, chloru, grilování apod., stačí včas omýt vodou nebo běžnými čisticími prostředky. Navíc prkna vydrží s pěknou barvou, nezešednou ani po dobu 20 let a od výrobce budete mít záruku proti hnilobě a dřevokazným houbám.

autor> Frank Carleeautor> Frank Carlee

WPC – výhody

Dřevoplastový materiál má např. tyto výhody – neopadávají z něho žádné třísky, neštěpí se, je barevně stálý, nešedne, je odolný proti chlóru, slané vodě, bezúdržbový, bezpečný … Hodí se např. i k bazénům a do exteriéru jako takového. Prkna jsou vroubkovaná, tudíž bezpečná a nekloužou.
WPC desky mají jako ideální podloží obyčejný štěrk, nekotví se na podloží. WPC terasy můžete bez problémů namontovat také na balkon nebo betonové podloží. I když je cena tohoto typu materiálu o něco vyšší, bude vám díky nižším nákladům a následné údržbě ihned proplacena. Investovat se do této terasy vyplatí, vrátí se vám již za dva roky.
Na desky je poskytována extra dlouhá záruka – 25 let.

Dřevěné terasy

Dřevo je přírodní materiál a dodá vaší terase přírodní feeling a po roce navíc získá i tzv. patinu (cca po roce zešedne). Bohužel dřevo neustále pracuje, a proto vyžaduje neustálou údržbu. Hodí se jak k domům, tak i do zahrad. Dřevěnou terasu je nutné pravidelně udržovat, 2× ročně natírat olejem, čímž zajistíte zpomalení procesu stárnutí dřeva. Oproti WPC terasám je cena nižší, ovšem musíte počítat s náklady na její údržbu. 

Více informací naleznete v katalogu a ceníku WPC teras.

Článek Stavba terasy - jaký zvolit materiál byl publikován 18. června 2016 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...