Zahradní stany – snadné a rychlé řešení pro horké dny

Tagy:  zahrada, léto, stín, altán, slunečník, stan

Sponzorované odkazy:

Zahradní stany – snadné a rychlé řešení pro horké dny

Obliba zahradních altánů a pergol roste, ne každý si však může dovolit budování něčeho podobného. Navíc, pro některé účely ani altán či pergola nejsou úplně vhodné. Mnoho situací však pomohou vyřešit například zahradní stany.

Zahradní stan, široký pojem

Pojmem zahradní stan se označuje celá řada výrobků. Společné mají asi toto: snadné pořízení a snadné rozložení. Lze si ho tedy pořídit kdykoliv a ihned po dovezení domů postavit a využívat. Stan by měl jít také jednoduše složit a uložit, třeba na zimní období. Na rozdíl od běžnějších slunečníků jsou často stabilnější, navíc díky typu konstrukce mohou nabídnout větší rozměry a tedy i větší zastíněnou plochu. Cena je oproti klasickým altánům mnohem zajímavější.

Tolik potřebná ochrana před sluncem i deštěm

Správný stan určený k častému používání by měl nabídnout jednak odolnost proti slunečním paprskům a ideálně i UV záření, také ale nepromokavost. Pokud stan hodláme využívat pouze zřídka, asi se nevyplatí investovat do stanu ušitého z kvalitního materiálu. Pokud však chceme řešit situaci pomocí stanu dlouhodobě, určitě se jedná o rozumnou investici. Vrátí se nám mnohokrát.

Nejjednodušší z jednoduchých

Nabídka je široká a každý si najde, co potřebuje. Ty nejlevnější stany jsou obvykle zcela jednoduché, základem je kovová konstrukce a přes to je natažený materiál, obvykle folie či povrchově upravená textilie. Nenajdeme žádné boční stěny. Takový stan slouží opravdu jako jednoduchý přístřešek. Nevýhodou může být jeho vzhled.

Jednoduchý, ale pohledný

Pokud hledáme zcela jednoduchý zahradní stan, ale nezamlouvá se nám ne příliš elegantně vyhlížející stan z nejnižší cenové kategorie, zabrousit můžeme o stupínek výše. Najdeme stany, které konstrukcí odpovídají první skupině, ovšem celkové zpracování již je jemnější. U takového stanu nepocítíme žádný problém s jeho vzhledem, obvykle bývá navíc vyroben z materiálu univerzálních ba­rev.

Pevnější konstrukce, zajímavější vzhled

Pokud máme v úmyslu řešit zahradním stanem celosezónní zastínění, vyplatí se poohlédnout se po masivnějších konstrukcích a vzhledově zajímavějším provedení. Tento typ stanu již vypadá velmi dobře, lze ho navíc propojit se zbytkem zahrady díky popnutí části konstrukce rostlinami.

Král mezi zahradními stany

Nejlepší zahradní stany nabídnou víc než jen pouhý stín. Jejich design je už promyšlený, navíc disponují různými vychytávkami. Třeba v tomto případě majitelé mohou v klidu grilovat a veškerý dým bude odcházet větracími otvory, navíc jsou v konstrukci zabudované i truhlíky na osázení.

Článek Zahradní stany – snadné a rychlé řešení pro horké dny byl publikován 13. června 2011 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...